Dacapo Stainless A/S
Neptunvej 1
8600
Silkeborg
Danmark
Når man i dag ser det færdige resultat, så forstår man, hvorfor det ikke tog længere tid for ledelsen af Dacapo, en af Nordeuropas største grossister inden for rustfrit stål, at tage beslutningen. Lagerhallen er – modsat lignende industrihaller – ikke bare en kold hal, der opfylder et behov for opbevaring, men er blevet et symbol og et vartegn. Ikke blot for firmaet, men også for ankomsten til Silkeborg fra øst, hvor den visuelt dominerer landskabet.
For udenforstående kan det måske virke som alt andet end en lagerhal. For valget af materialer er så iøjnefaldende og modsat den stereotype forestilling om en lagerhal, hvor farven grå normalt er fremherskende. Bygherrens udgangspunkt var da også at bygge stilmæssigt videre på deres nuværende lagerkapacitet, som er udformet med sorte sinusplader. Det ville bibeholde sammenhængen, hvilket Arkitekthuset A/S også umiddelbart var enige i. De indså dog hurtigt, at de var i fuld gang med at gå imod deres egen kernekompetence, som er designorienteret byggeri, som er stik imod det kantede og farveforskrækkede danske kulturlandskab. Hurtigt blev de påbegyndte tegninger kasseret, og de startede forfra.
Det samlede område, som af Silkeborg Kommune er tiltænkt som et mere kvalitetsbetonet industriområde grundet synligheden og beliggenheden op ad den kommende motorvej, skulle løftes ud af sit grå og triste udtryk, og fremstå som et stolt bevis på mod og handlekraft.
- Da selve idéen med de farvede materialer opstod, gik det hele slag i slag, fortæller arkitekt Henrik Kamp Ditlev. Tanken var, at da den nye hal, med et grundplan på næsten 2.000 kvm og en højde på små 12 meter, ville blive områdets største bygning, skulle dette bruges positivt. Arkitekthuset A/S valgte at bruge farvede, transparente polycarbonatplader til facaden, som bibringer det indre rum en fantastisk oplevelse i de lyse timer. I modsætning til firmaets gamle hal, forstærkes dagslyset i den nye hal indefra af pladernes seks forskellige farver, til glæde for de ansatte.
- Det er blevet noget helt andet at gå på arbejde. Derudover ved alle nu præcis hvor, man arbejder, og folk i Hårup ser virksomheden som en del af deres vartegn. På den måde har alle fået ejerskab, fortæller en af medarbejderne.
Ifølge arkitekten er det lykkes at vise, at man med skarpe holdninger til farver, former og lys kan skabe markant arkitektur af de mest simple opgaver. Da byggeriet stod færdigt, var direktør Kristian Sylvest da også så tilfreds med firmaets nye udtryk, at han valgte at fuldføre resultatet, ved at rette logo og designlinje ind efter de nye farver og kompositioner.
De mange tusinde dagligt forbipasserende bilister, kan heller ikke undgå at bemærke ‘farveladehallen’, som medarbejderne kærligt har døbt den. I dagslys markerer den sig med sine asymmetriske farvesammensætninger, der trækker tankerne hen på lange og varme sommerdage. Og eftersom firmaet arbejder i treholdsskift, og hallen er oplyst det meste af døgnet, giver den også i de mørke timer en stor visuel glæde. Den gør sit uundgåelige indtryk og gløder som et farverigt fyrtårn på grænsen til Silkeborg.