Campus Varde
Frisvadvej 72
6800
Varde
Danmark
Egentlig var det handelsskolen i Varde, der skulle udvides. Men i dag er den udvidelse skrinlagt og endt som et langt større og mere visionært projekt. Varde Handelsskole og Handelsgymnasium er sammen med VUC Varde og et helt nyt 10. klassecenter i stedet flyttet sammen med Varde Gymnasium og HF i én samlet enhed: Campus Varde.
Den løsning har givet et dynamisk studiemiljø, som giver mulighed for stordriftsfordele for alle enheder, og som gør hver af de fire enheder mindre sårbare over for f.eks. udsving i elevtal.
Nybyggeriet er opført i hvid beton, glas og tegl, som lægger sig tæt op ad gymnasiets eksisterende materialer, så helhedsindtrykket er bevaret. Indgangspartiet er placeret i bygningens ene hjørne, hvor det visuelt svæver over jorden uden bærende søjler. Det har været ét af byggeriets mest spændende udfordringer, fortæller Henning Andersen fra Ingeniørgruppen Varde A/S, der har været ingeniør på fundering, VVS, ventilation, el, anlæg og bærende konstruktioner:
- Udhænget på første og anden sal bærer en belastning på cirka 130 ton, så det var en udfordring at få det til at svæve over stueetagen. Problemet blev løst ved, at vi førte væggen bagud og forankrede den i soklen, så den fungerer som udkraget bjælke.
Også arbejdet med at føre forsyningsledninger og kloakledninger ind på grunden var en udfordring undervejs på grund af nogle egetræer, som skulle skånes i udkanten af grunden. Og så var der en helt særlig logistisk opgave i at genere elever og lærere på gymnasiet mindst muligt under byggeperioden:
- Jeg vil gerne understrege, at der har været en helt fantastisk velvilje fra gymnasiets side, selvom vi har brugt deres p-pladser og adgangsveje til byggeplads. De har været meget imødekommende og har levet med de gener, der har været, understreger Henning Andersen.
Og endelig var der akustikken i det store, åbne fællesrum, som er placeret i åben forbindelse med den nye kantine. Det krævede en Odeon-modellering at sikre sig, at de lydabsorberende elementer til lofter og vægge blev placeret de helt rigtige steder for at få den rette balance i akustikken.
Gipsvægge og -lofter i byggeriet er leveret af Deko, der også har leveret husets FG og GV glasvægge og glasdøre. Også ståldøre og porte er fra Deko.
Fællesrummet er åbent fra stue til øverste etage og kobler det nye og det eksisterende byggeri sammen. Derudover fungerer rummet som fordeling til de enkelte institutioner og undervisningslokaler – og som ét stort uformelt aktivitetsrum, hvor alle studerende på campus kan mødes. Rummet, som forbinder de to parallelle længer i det nye byggeri, springer en etage, og det har også givet udfordringer, fortæller Henning Andersen:
- Dette var en stabilitetsmæssig udfordring, idet vi stod overfor nogle gevaldige vandrette jordtryk. Derfor måtte vi lave forbindelser til de tværgående elementer for at flytte trykket.
Fællesrummet er desuden en visuel oplevelse, holdt i næsten hvidt og med store ovenlyspartier, der lader lyset strømme ind.
- Lyset her er helt eminent og minder næsten om det lys, man oplever i sydens katedraler. Takket være balkoner og reposer i rummet er der skabt slagskygger, der bryder de lyse flader, så man undgår, at det store lysindfald bliver generende. Det er virkeligt et godt stykke arkitektonisk håndværk, som man burde unde sig selv at se, siger Henning Andersen.