Graceland Randers

:
august 2011

Grønne træskodder og metalgitre for vinduerne, nyanlagt rullegræs, et kommende parklignende grønt areal og små stier sørger for at binde byggeriet fint sammen med den gode historie.

Som alle andre leverandører har også Polysan knoklet til det sidste, og vasen over indgangspartiet, som er en sponsorgave, blev først leveret fra anden producent i sidste øjeblik. Den blev skåret igennem og malet, leveret og monteret torsdag aften – kun nogle få timer før åbningsceremonien startede fredag formiddag den 15. april 2011.

I Graceland Randers-museet findes Elvis-klenodier samlet gennem mange år. Der vil løbende komme nye ting til, så trofaste Elvis fans kan vende tilbage og få nye oplevelser.

I vægdekorationen, lavet af malerfirmaet BWK, har der vist sig at være en mindre ‘fejl’. I den originale TV-stue er der blot ét af Elvis’ vartegn, lynet, og ikke to – som her, men det bliver dekorationen jo ikke mindre fin af.

previous next

Graceland på dansk

To udgaver af Elvis Presleys’ hus Graceland – det var der nok ikke mange, der havde forestillet sig. At udgave nr. 2 ligger i Randers i Danmark, var måske heller ikke en tanke, der lå lige for

Byggefakta

Graceland Randers
Graceland Randers Vej 3
8960 Randers SØ
Danmark

Bygherre:
Elvis TCB ApS
Bygherrerådgiver:
Smærup & Wessman A/S
Totalentreprenør:
Profilsystemer A/S
Ingeniør:
Reeholm & Bredahl A/S
Andre aktører:
Fårup Betonindustri A/S
Areal:
1050 kvm.
Byggesum: 
25 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2010 - april 2011

Fredag den 15. april var der åbningsceremoni på det nyopførte Graceland Randers. 2.000 gæster, musikere og Elvisfans var mødt op for at åbne huset med manér og beundre det færdige resultat, som efter sigende ligner originalen ganske godt.

Byggeriet blev allerede i bygge­processen meget hurtigt en del af byens identitet. Noget som randrusianerne stolt har fulgt med i og taget ejerskab af. Ikke mindst håndværkerne, som hovedsagligt er lokale, synes, det har været spændende at være med til at opføre dette monument i Randers. De er alle enige om vigtigheden af at støtte lokale initiativer og ser samtidig en stor fordel i samarbejdet med andre lokale håndværkere og leverandører, hvoraf nogle kender hinanden fra tidligere projekter.

Marketingchef hos Graceland Randers Rikke Friis fortæller, at projektet har fået stor opbakning, og at det er ildsjælen bag hele projektet, Henrik Knudsen, der har formået at videreføre sin entusiasme for ideen, så der i dag står et Graceland i Randers. Henrik Knudsen har gjort sin personlige passion til sin professionelle levevej som indehaver af Elvis Unlimited museum og som arrangør af ture til Graceland i Memphis, hvor han også er æresborger.

Kopi med udfordringer

Projektet blev for alvor skudt i gang tilbage i juni 2009, da en delegation af håndværkere og leverandører tog til Memphis for at kigge nærmere på det originale Graceland. Et hus, som Elvis’ forældre i sin tid fandt, og som – ganske uromantisk – er en kopi af et helt 3. hus og navngivet efter den tidligere ejers tante.

Graceland Randers skulle være dobbelt så stort som det originale hus, der er på 175 kvm i grundplan, og arkitekterne Smærup og Wessman lagde ud med at opmåle og fotoregistrere huset. Dette, kombineret med plantegninger fra internettet, blev udgangspunktet for byggeriet. Arkitekt John Wessman fortæller, at udfordringen for dem primært har været at få funktionaliteten indendørs til at fungere i den givne form og at holde styr på alt det byggetekniske.

Netop det byggetekniske har også til tider været en udfordring for håndværkerne. Projektets hovedmål var, at huset skulle lægge sig tæt op ad det originale hus, og derfor har det været nødvendigt at specialkonstruere hovedparten af byggeriet. Det har betydet, at metoder og materialer skulle håndteres anderledes, end man ellers gør i nutidigt byggeri.

Selve skelettet samt dæk er bygget op af bærende betonelementer fra Fårup Betonindustri, som gør det muligt at skabe store rum, der ikke er brudt af vægge eller søjler. Elementerne spænder 14 m og giver den rummelighed der skal til for at huse museum og biograf i kælderen, butik og restaurant på stueplan samt et selskabslokale på 1. etage. Efter bare tre uger var huset lukket, hvilket var en stor fordel for det næste hold håndværkere, som tørskoet kunne færdiggøre byggeriet.

Det har haft stor betydning, at tidsplanen er blevet overholdt, når så mange er afhængige af hinandens arbejde. Det vigtigste for, at det skal lykkes, ligger ifølge produktionschef hos Fårup Beton­industri Brian Knudsen i forarbejdet.

- Vores ingeniører har arbejdet tæt sammen med arkitekt og bygherre og vi har fra projektets start, optimeret byggeriet både økonomisk og tidsmæssigt, siger Brian Knudsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør