Semco Maritime
Esbjerg Brygge
6700
Esbjerg
Danmark
Når man på en stormfuld dag står i hjørnekontoret på fjerde sal i Semco Maritimes nye, imposante domicil på den yderste kajkant af Esbjerg havn, føler man sig som en kaptajn på broen. Udsigten over indsejlingen, Fanø og Skallingen er intet mindre end imponerende. Container- og supplierbåde fra Nordsøen sejler så tæt forbi, at man næsten kan røre stævnen, og borerigge til reparation i havnebassinet ved siden af trækker tråde til Semco Maritimes opgaver med optimering af bl.a. boreplatforme og -rigge.
Den enestående placering på den kystnære, 18.000 kvm store grund er dog ikke uden udfordringer. Vand og vind har stillet ekstraordinære krav til materialer og fundering. Byggeriet er funderet på pæle, der rækker 22 m ned gennem havbunden. Kælderen, der er placeret i kote 4, er etableret med en dobbeltbundskonstruktion, og der er installeret pumper i tilfælde af, at der mod forventning skulle trænge vand ind. Uperforerede, vandtætte kældervægge og gennemtænkte kloakløsninger sikrer bygningen mod vand nedefra.
De ublide klimaforhold på vestkysten har ligeledes stillet store krav til facadematerialer, der hovedsagelig består af en kombination af beton og glaspartier i alurammer, der tåler vesterhavsvinden, saltpåvirkningen og det ekstraordinære sollys, der reflekteres i vandet.
Semco Maritimes nye domicil, der samler virksomhedens aktiviteter under ét tag, har Pension Danmark som bygherre, og lejeren har fået et hus, som på alle måder tilgodeser de specifikke behov. Det er bl.a. realiseret via en byggegruppe med repræsentanter fra Semco Maritime og en række workshops i samspil med bygherrerådgiverne fra COWI og senere med NCC Construction Danmark, der har haft totalentreprisen med rådgivning fra GPP Arkitekter i Aarhus og Rambøll.
– Semco Maritime har fået lige netop det projekt, de har ønsket sig, dvs. en funktionel og fremtidssikret arbejdsplads med plads til godt 700 medarbejdere, og med optimal fokus på funktionalitet, indeklima, høj sikkerhed og bæredygtighed, fortæller regionschef for COWI, Byggeri Vest, Svend Aage Christensen, der har været involveret længe inden, det første spadestik blev taget.
– Hele projektet kunne afleveres en måned før aftalt, og der var stort set ingen mangler. Vi har arbejdet med såkaldte før-afleveringer i tre faser forud for den formelle aflevering, og der har undervejs været fokus på samkøring af de mange forskellige tekniske anlæg, forklarer Svend Aage Christensen.
Domicilet er opbygget som en åben struktur, der symboliserer sammenlægningen af fire tidligere adresser til én samlende arbejdsplads. Den arkitektoniske opgave er løst af GPP Arkitekter i Aarhus, der har taget afsæt i den unikke placering med vand til tre sider og masser af dagslys.
– Husets figur er et samlende rektangel med indre gårdrum, der skaber tværgående kontakt mellem husets niveauer og afdelinger, fortæller bygningskonstruktør Claus Hviid Egesbæk fra GPP Arkitekter.
– Huset er tænkt som en by med en central kerne, hvor de enkelte områder har lokale torve og gader ude i områderne. De enkelte afdelinger er placeret som mindre fællesskaber omkring egne fællesfunktioner, der hele tiden er i direkte reference til det samlende atrium, uddyber Claus Hviid Egesbæk.