Bispebjerg Hospital Parkeringshus
Bispebjerg Bakke 23
2400
København NV
Danmark
Frem mod år 2025 indebærer projektet Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, at der bygges nyt parkeringshus, ny laborie- og logistikbygning, nyt akuthus og nye bygninger til psykiatrien, ligesom to ombygnings- og renoveringsprojekter også er undervejs.
Parkeringshuset med over 600 pladser er som det første delprojekt blevet færdigt og tilfører meget tiltrængte parkeringspladser til det store hospitalsområde, hvis ældste dele stammer fra 1913. Byggeriet er tegnet af Årstiderne Arkitekter A/S og er bygget i totalentreprise af 5E Byg A/S, mens Cowi A/S har varetaget ingeniørarbejdet.
Det 24 m høje parkeringshus i otte etager ligger i hospitalets vestligste hjørne, ud mod hovedfærdselsåren Tuborgvej, og er placeret, hvor der tidligere lå en parkeringsplads i terrænniveau.
– Udfordringen var at udforme et parkeringshus på en grund, der ender i en trekantet spids, når det nu engang er mest praktisk, at en parkeringsplads er rektangulær. Løsningen blev at udnytte spidsen til at samle op- og nedkørselsramperne i en halvcirkulær form ud mod indkørslen, således at man får et firkantet hus op gennem etagerne, hvor det er nemt at parkere og nemt at orientere sig. Desuden har vi gjort ramperne 0,5 m bredere end normalt, så de er behagelige at køre på, fortæller projektchef Morten Vibæk fra 5E Byg.
– Af hensyn til boligerne har vi trukket facaden ind, når p-huset når samme højde, hvilket har givet plads til en taghave med adgang for alle, der giver de besøgende frit kig til Grundtvigskirken. Det greb fremhæver samtidig rampernes runding i facaden og er med til at skabe en mere aktiv facade ud mod Tuborgvej. P-huset er jo en stor bygning, der fungerer som hospitalets nye vartegn, så det skal gerne være en oplevelse, der løfter hele området, siger Anders Lyhne, sagsarkitekt fra Årstiderne Arkitekter.
De åbne facader er beklædt med vertikale lameller i strækmetal lavet af cortenstål, hvis rustrøde farve fint matcher de røde tegl, der er typiske for områdets øvrige byggerier på den side, hvor p-huset står. Lamellerne er alle vinklet i samme retning, således at udsigten hen mod Grundtvigskirken åbner sig, når man befinder sig inde i huset. Udefra skaber vinklingen en dynamisk virkning, når man bevæger sig forbi bygningen, hvor facaderne fra nogle vinkler synes helt åbne, mens de fra andre fremstår næsten lukkede.
På øverste etage giver endnu en udsigtsplatform en forrygende udsigt over byen. Taget over ramperne er forsynet med 200 kvm solceller, der dækker 20 pct. af husets energiforbrug.