Plejecenter Samsøvej
Samsøvej 43-47
4300
Holbæk
Danmark
Et af de mest ømtålelige problemer på danske plejehjem er, når demente beboere forvilder sig uden for deres vante rammer og forsvinder fra deres bolig. Kullegaard A/S i Holbæk er kommet med et bud på, hvordan det kan begrænses. Firmaet har tegnet det nye Plejecenter Samsøvej i den østlige ende af Holbæk. Et plejecenter, der er ottetalsformet og dermed har cirkelrunde afdelinger.
Kullegard A/S har tegnet et hus, der imødekommer Holbæk Kommunes ønske om at få boliger, der er særligt velegnede til demente og plejekrævende borgere. Konkret er det Holbæk Ældreboligelskab v. Domea, der er bygherre på projektet.
Efter en licitation blev opgaven givet i hovedentreprise til Vejlevirksomheden STB Byg A/S. Kullegaard har desuden også haft opgaven som totalrådgivere. Projektet er udviklet i tæt samarbejde med brugerne.
– Vi afsluttede den sidste brugersession med at give ordet frit for at evaluere processen. Det er altid spændende og lærerigt at høre folks meninger, og den gængse melding fra brugerne var, at de ikke havde brug for os rådgivere, for det var alligevel dem, der havde tegnet huset, siger arkitekt og partner Kasper Kullegaard og tilføjer:
– På baggrund af den tilbagemelding var brugerprocessen for os at se vellykket, da det i høj grad handlede om at skabe den her ejerskabsfølelse.
Plejecenter Samsøvej er placeret som nærmeste nabo til Holbæk Seminarium. I øvrigt på en grund, hvor der tidligere lå tre kollegiebygninger.
– For os har det været centralt at fokusere på optimale forhold for både beboere og personale ved at skabe trygge rammer og gode arbejdsforhold, fortæller Kasper Kullegaard.
– Bygningens udformning giver optimale arbejdsgange for personalet, der via personalerummenes centrale placering har let adgang til bo-grupperne på hver etage. Derudover undgås blinde gang-ender, så personalet går ikke forgæves, og beboerne kan trygt bevæge sig rundt uden at komme for langt væk fra deres vante omgivelser.
Projektleder Jesper Stjernholm Olesen fra STB Byg A/S siger det noget mere direkte:
– De runde gange har den fordel, at beboerne simpelthen ikke kan forvilde sig hjemmefra. De kan gå en god, lang tur på det runde gangareal og altid nå sikkert hjem til deres egen bolig.
Samtidig fremhæver han de to lukkede gårdrum i byggeriet. Her kan beboerne opholde sig eller nyde udsigten til dem fra de mange balkoner, der er adgang til fra de enkelte boenheder.
– Det er enkelt og hurtigt at komme til disse gårdhaver, mens det er mere kompliceret at komme til den indgang, der fører ud af huset, fortæller Jesper Stjernholm Olesen.
– Det er takket være måden, huset er indrettet på, og dermed er det muligt på en diskret og ordentlig måde at forhindre demente beboere i at forlade huset ved et uheld.
De enkelte afdelinger, eller boenheder, er stort set ens indrettet. En gang, der vender ud mod gårdhaven, hvorfra der er adgang til boligerne. Ikke mindst på grund af de store vinduespartier og anvendelse af lyse farver er huset lyst og indbydende.
– Den runde form har i øvrigt betydet, at stort set alle elementer, der er benyttet til byggeriet, er specialfremstillet hertil, fortæller Jesper Stjernholm Olesen.
– Det lige fra loftelementer til de gelændere, der følger hele vejen rundt på gangarealet.