Copenhagen Markets
Litauen Allé 13
2630
Taastrup
Danmark
Først og fremmest er det dimensionerne, der falder i øjnene, og som imponerer, når man ankommer til det, der hidtil har været kendt som Københavns Grønttorv, men som i fremtiden skal bære navnet Copenhagen Markets.
Byggeriet blev påbegyndt i 2013 i samarbejde med bygherren Copenhagen Markets A/S i samarbejde med Høje Taastrup Kommune. Sammen fandt man frem til et egnet areal i Taastrups industriområde. En grund på ca. 220.000 kvm beliggende tæt på motorvej, og dermed til-/frakørselsveje, samt jernbanen.
Der blev indgået et samarbejde med KPC København A/S, mens tegningerne til det omfattende byggeri var udarbejdet af Creo Arkitekter A/S.
Inden byggeriet overhovedet kunne komme i gang, skulle en meget stor opgave løses.
– Vi skulle slet og ret have planeret grunden, for der var en niveauforskel fra en ene til den anden ende på 11 m, fortæller Martin Reimers fra Copenhagen Markets A/S.
– Så det var utroligt meget jord, der skulle flyttes med. Samtidig blev jorden kalkstabiliseret.
Den omfattende opgave stillede store krav til samarbejdet mellem bygherre og entreprenør. Opgaven, at holde styr på alle tråde og få koordineret indsatsen blandt alle involverede parter i byggeriet, er blevet løftet af bygherrerådgiveren, HolteProjekt A/S, der har adresse i Lyngby. Her har to mand, adm. direktør Ole Pedersen og projektleder Poul Andersen, været med fra første færd, lige fra planlægningen af den omfattende planering af grunden, til indretningen af de store lagerhaller.
Opgaven med opmåling af grunden samt beregningen af, hvor meget jord der skulle flyttes, blev løst af Mølbak Landinspektører A/S.
– Vi har forestået opmåling til fladenivellement og beregning af volumemængder i forbindelse med flytning og afgravning af jord, oplyser Morten Søe Kristensen, Mølbak Landinspektører A/S.
– Det var en kompleks opgave, og der var mange faktorer, som spillede ind. Først skulle vi finde ud af, hvor meget muldjord der var på grunden, så dette kunne tages ud af beregningen, idet bygherren kun ville arbejde med råjorden. Herefter har vi som en del af arbejdet konstrueret en komplet 3D-model, med skråninger til nabogrunde, hævet terræn til bygninger og vej- og parkeringsanlæg, grøfter og afvandingsanlæg m.m. af hele ejendommen i forhold til de omkringliggende grunde. Flytningen af jordmængderne på den i alt ca. 220.000 kvm store grund er sket ved input af data til maskinstyring til brug for optimering af afgravning og flytning af jorden.
I forbindelse med jordarbejdet har Mølbak Landinspektører etableret og vedligeholdt hovedfikspunktsnettet til brug for jordarbejdet samt opførelsen af bygningerne.
Endelig har Mølbak Landinspektører A/S forestået uvildig kontrol undervejs i projektet samt forestået afsætning og opgørelse af de enkelte lejemål, hvoraf de mindste er på størrelse med en parcelhusgrund.
Da grunden var planeret, kunne byggeriet af de planlagte to kæmpehaller gå i gang.
To haller på samlet 55.000 kvm placeret ved siden af hinanden, således at der mellem bygninger kunne anlægges en dobbeltrettet tilkørselsvej for kunder.
Den ene hal er beregnet til at rumme handel med primært frugt og grønt samt visse tørvarer.
Set ovenfra ser denne hal ud som en stor, rektangulær bygning med to sidebygninger. Dette dækker reelt over, at bygningen består af tre store sammenbundne haller. Hertil er tilføjet de to mindre sidehaller.