Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning
Haraldsgade 53
2100
København Ø
Danmark
Den nu tidligere Naturstyrelsens lokaler i Haraldshus på Østerbro i København har gennemgået en total indvendig renovering og ombygning, der har forvandlet de ældre bygningers utidssvarende kontorer til topmoderne og æstetisk meget vellykkede kontorer for den offentlige styrelse.
Der er tale om to sammenhængende seksetagersbygninger, der oprindeligt har været brugt til industrielle formål; mod Vermundsgade en lukket, firelænget bygning fra 1920’erne og mod Haraldsgade en L-formet bygning fra 1950’erne.
Arbejderne har været gennemført i to etaper for at give mulighed for intern genhusning af styrelsens medarbejdere. Etape 1, der blev færdig tidligere i 2016, omfatter det meste af bygningen mod Haraldsgade og dele af bygningen mod Vermundsgade og indbefatter 7.000 kvm indeholdende kontorer, mødefaciliteter, toiletter, tekøkkener samt de nye tekniske hovedanlæg for ventilation og køl på taget. Etape 2 omfatter 3.000 kvm kontorer, toiletter, tekøkkener og møderum på flere etager i bygningen mod Vermundsgade.
Forslaget til projektet er udarbejdet af arkitekt Lars Nymand fra Spark for lejeren Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning efter en længere brugerproces, mens H+ Arkitekter som rådgiver for totalentreprenøren Einar Kornerup A/S har udarbejdet hovedprojektet sammen med Orbicon på ingeniørsiden. Nordea Ejendomme A/S er bygherre.
– Som bygherrerådgiver har vi været Nordea Ejendommes forlængede arm, og vi har bl.a. stået i spidsen for udarbejdelsen af udbudsmaterialet og kontakten til de forskellige aktører. På baggrund af krav fra Naturstyrelsen (SVANA) og Bygningsstyrelsen har vi hentet PLH Arkitekter og Midtconsult ind til at forestå udarbejdelsen af det endelige udbudsmateriale, fortæller teknisk chef Martin Pedersen fra NCM Project P/S.
– Bygherre og lejer ville gerne gøre op med kontormiljøet fra 1980’erne med forsænkede lofter, cellekontorer og linoleum og tæpper på gulvene – åbne det hele op og bringe bygningen tilbage til det gamle industrielle look, og her er det hovedsageligt Lars Nymands tanker, som er blevet ført ud i livet, og som vi har skullet omsætte til et udbudsmateriale. Hos NCM har vi en bred viden og erfaring, der gør, at vi kan have kontakt til de forskellige aktører i et byggeri, men vi arbejder ikke som hverken arkitekter eller rådgivende ingeniører, snarere er det vores specialviden, der gør, at vi kan hente de rigtige rådgivere ind i sagen og få forhandlet kontrakterne på plads for bygherren, siger Martin Pedersen.
– Startende med den første etape flyttede styrelsen helt ud af bygningen, og så blev alt, bortset fra enkelte installationer, strippet af bygningen helt ned til den rå beton, og alle overflader blev sandblæst. Hvor det hele tidligere var pakket ind, står det nu meget flot og åbent med den rå beton, der kontrasteres af de mere forfinede elementer i glas og stål. De meget store ventilationsrør er synlige i loftet, og installationerne er ført i kabelbakker, der også er synlige, så det hele har et meget industrielt look, forklarer Ib Hou, der er adm. direktør og partner i H+ Arkitekter.
– Det er noget helt andet end tidligere, en helt anden oplevelse. De oprindelige konstruktioner i in situ-støbt beton har nogle meget store søjler og dragere med store sten i betonen. Efter sandblæsningen har betonen blot fået en støvbinder, supplerer sagsarkitekt Mathias Sklander Mlynek