DTU Fotonik, bygning 340
Asmussens Allé
2800
Kgs. Lyngby
Danmark
Al arkitektur har et udtryk. Men visse former for arkitektur har mere end et det: Så taler vi om et budskab, funktion spejlet i æstetik og arkitekturen som et medie til formidling af et tema. Sådan en arkitektur er bygning 340 på Danmarks Tekniske Universitet i Lundtofte.
Også om dagen, men ikke mindst, når solen ikke er på himlen, leverer huset en fortælling om lyset – både solens og alle andre energikilders lys. Lys har et potentiale af en størrelse og karakter, som vi først lige er begyndt at udforske, f.eks. med udnyttelsen af lysledere.
I den type discipliner er Danmarks Tekniske Universitet blandt verdens førende med forskning og udvikling, ikke mindst fra det institut, der bærer navnet “fotonik”. Det er den teknologi, der beskæftiger sig med generering og styring af lys samt andre former for elektromagnetisk stråling. DTU Fotonik er nu flyttet ind i spritnye rammer i form af en bygning på 3.700 kvm, disponeret i fire etageniveauer, inkl. en kælder/underetage, der er spækket med elektronik og laboratorier til udforskning af lysets muligheder.
Husets hjerte er placeret omkring et centralt, gennemgående fællesrum, som har fået titlen The Line of Light, og som sammen med særligt dybe aluminiumsprofiler omkring rudepartierne også danner et lysende spor igennem bygningens facade.
Forskerbygningen er projekteret af Rørbæk & Møller Arkitekter i samarbejde med et ingeniørhold fra Alectia; rådgiverne har tillige haft fagtilsynet i opførelsesfasen, fordi opgaven er løst i en hovedentreprise med B. Nygaard Sørensen A/S, BNS, ved roret. Styringsentreprenøren er en god bekendt på campus i Lundtofte, for BNS har historisk haft flere opgaver for DTU og er netop nu også engageret i at opføre andre tekniske bygninger (til systembiologi fx) og i at færdiggøre Hempel Kollegiet med 200 boliger til studerende.
Bygning 340 tager afsæt i grund og placering som nabo til DTU Fotoniks tidligere bygning, der udgør en del af rammen om en “grønnegård”, der sammenføjer gammelt og nyt.
B. Nygaard Sørensen har leveret en hovedentreprise med søjler, dragere og dæk som den bærende statik med en facadelukning, som består af glas og aluminium i modulmålet på 2.600 mm. Transparens og åbenhed er en hovednøgle til designet og indretningen af institutbygningen. Det er der god begrundelse for, rent æstetisk, men også i det daglige arbejde er det en fordel med åbne forbindelser, der vil gøre det let at kommunikere.
Hvor det er muligt, anvendes glasvægssystemer fra Skandi-Bo som sektionering; profilsystemet er særligt udformet til netop denne bygning med en usædvanlig ornamentik. Det hænger fint sammen med The Line of Light og interiørets beklædning med egestave og -lameller, vekslende med lysarmaturer med samme fysiske dimensioner. Det er en både effektfuld og funktionel løsning, som her både er en skulptur og et signalapparat (design: Lightscapes). Samtidig er The Line of Light også brugsbelysningen af det særlige rum, der både er et auditorium og en vandrehal.
Belysningen er bare en meget lille del af den store teknikopgave, der er løst i netop denne bygning, hvis laboratorier f.eks. kræver et fuldstændigt kontrolleret indeklima med minimale tolerancer for temperatur (22°C) og luftfugtighed (43-50 pct.), forklarer byggeleder Karsten Pihl, B. Nygaard Sørensen A/S.