Mærsk Bygningen, Det Nye Panum
Blegdamsvej 3
2100
København Ø
Danmark
Medicinforskningens kryptiske kemi er sjældent genstand for åben og underholdende folkelighed. I stedet har de hvidkitlede doktorer haft et mere eller mindre berettiget image som afsondrede vismænd i eget ophøjede univers.
Det renommé er måske snart historie. For netop nu rejses et forskningens fyrtårn som en ny milepæl ved Panum Instituttet i København. Og det er i sandhed et tårn – ja, endda på 15 etager, hvilket er kvasi-skyskraber i det jordnære Danmark, hvor de ofte hænger lavt. Mens højde ofte har været lig med utilgængelighed, så er det modsatte imidlertid ambitionen her i C.F. Møllers vinderprojekt til en udvidelse af medicinernes forskningsrammer.
Siden 1970 har de været iscenesat i en alvorstung, brutalistisk beton- og murværkskæmpe af Eva og Nils Koppel i den universitetspark, som forbinder Rigshospitalet med undervisnings- og forskermiljøet i trekantområdet op mod Nørre Allé. Og Panum Instituttet er i sin hidtidige udgave et spejl på den tids arkitekturfortolkning af lægefagets uangribelige autoritet.
Siden er en del hændt. F.eks. at det er blevet en doktordyd at udøve sin profession i øjenhøjde med den befolkning, man er sat til at tjene. Det kaldes dialogbaseret forskning og terapi. Samtidig er der byggeteknologisk sket det, at tidligere årtiers betagelse af industrialiseret præfabrikation er aftaget.
Det er en del af dna’et i det afsæt, som ligger til grund for udvidelsen af Panum Instituttets hidtidige 105.000 kvm, som gennem de seneste fire år er blevet til virkelighed. Der er tale om en betydelig ekspansion på ca. 42.000 kvm, hvis formål er at etablere tidssvarende biomedicinske laboratoriefaciliteter, undervisningslokaler, auditorier, ny café og kantine, en udvidet cykelkælder og en karakterfuld hovedindgang.
Tillige – og for hovedstaden og nationen endnu vigtigere – har udvidelsens formål været at skabe en ny og bedre sammenhæng mellem forskerparken og byen samt at bidrage til en attraktiv bydel. Det sker ved at styrke universitetet og erhvervslivet internt i det universitetsområde, som nu er døbt Copenhagen Science City.
Projektet er blevet realiseret over en periode på fire år med byggestart i 2012 og har været styret af et partnerskab af C.F. Møller Arkitekter som totalrådgivere sammen med H+ Arkitekter som ansvarlige for byggeledelsen. H+ Arkitekter har styret tidsplan og økonomi, koordineret med bygherrens projektledelse, totalrådgiverne og brugergrupper samt varetaget dialogen med universitets driftsorganisation. H+ Arkitekter gik ind til opgaven på basis af en samlet erfaring fra arkitekt-, ingeniør- og entreprenørbranchen, der favner ledelsesopgaven bredt.
Ikke alene skal projektet revitalisere Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets fysiske rammer; det skal også være med til at bringe dansk biomedicinsk forskning inden for livsstilssygdomme, aldring, farmakologi, immunologi samt hjerte-kar-sygdomme i spidsen på et internationalt plan.