Plejecenter Banebo, afd. 122 og 124
Marsk Stigs Vej 4
8800
Viborg
Danmark
Viborgs nye bydel, Banebyen, kommer til at udgøre en aktiv og livlig enhed for både yngre og ældre generationer, og Plejecenter Banebo markerer indsparket til visionerne om et bud på fremtidens funktionelle og fleksible ældre- og plejeboliger.
Det har ved nyopførelsen af Plejecenter Banebo været vigtigt at opnå størst mulig værdi for de kommende beboere, brugere og personale. Plejecentret rummer udover de hundrede toværelses ældre- og plejeboliger også områdets dagcenter og træningstilbud og er hjemsted for hjemme- og sygeplejen. Det er lykkedes fint, idet man fra arkitektens side har valgt at tegne indefra og ud med udgangspunkt i højest mulig funktionalitet, hygge, hjemlighed og sanselighed samt beboernes såvel som personalets daglige behov.
Boligselskabet Sct. Jørgen er bygherren bag Plejecenter Banebo i Viborg, et markant byggeri, som er udført i fagentrepriser og omfatter 100 boliger, heraf 33 ældreboliger og 67 plejeboliger. Lejlighederne er på 42 kvm hver, indrettet med opholdsstue, soveværelse og badeværelse, og centeret er på i alt 7.700 kvm plus 2.350 kvm serviceareal og 400 kvm depot- og kælderareal. Det samlede byggeri er centralt placeret i Viborg og er i Energiklasse 2015.
Arkitekt og tegnestueleder Jesper Laursen hos Erik arkitekter, Viborg, forklarer, at det har været væsentligt for det store og markante projekt at opnå en høj grad af funktionalitet og nå frem til et både velstruktureret og hjemligt bosted for ældre, hvor man inden for det givne rammebeløb skulle opnå størst mulig værdi.
– Økonomien er sikret ved at sætte centerets drift og levetid i fokus ved udtænkningen af arkitektur og indretningsmuligheder. Samtidig har man lagt kræfter i et frugtbart samarbejde mellem mange parter om at afdække behov og visioner for centeret, således at vi som arkitekter kunne lykkes med at tænke disse ind i byggeriet. siger Jesper Laursen.
Plejecenter Banebo er opført centralt i Viborg som et traditionelt byggeri med råhus i betonelementer og skalmurede ydervægge og er indrettet for de ældre, som har været vant til at leve et byliv. Her er installeret den nyeste teknologi med fleksibilitet og gode muligheder for personalets arbejdsgange og et så aktivt og meningsfuldt liv som muligt for beboerne.
– Samtidig bliver centeret et samlingspunkt og et indbydende sted for gæster og pårørende. Stueetagen bidrager med fælles faciliteter samt servicedelen og udgør ansigtet udadtil med hovedindgang, torv og café, fest- og foredragssal, træningsfaciliteter og et stort, smukt orangeri, fortæller Jesper Laursen.
Beboerne kan komme ned og deltage i det sociale fællesskab efter lyst og behov. I stueetagen holder også hjemmeplejen til samt personaleområdet med bl.a. køkken, omklædning og depotrum.
Boligerne er placeret i tre etager fra 1. til 3. sal, og er opdelt i seks boliggrupper med dertil hørende opholdsarealer, samlet omkring seks leve-bo-køkkener. Udearealerne er anlagt omkring plejecentret og er opdelt i tre hovedtemaer, mens det hældende terræn ud over beplantning og belægning har skure og parkering til cykler og biler.
Erik arkitekter i Viborg fik allerede i 2011 ansvaret for tegning af Plejecenter Banebo, og inden den første streg kunne tegnes, forelå et omfattende arbejde med at afdække, hvad huset skulle kunne rent funktionelt, og hvilke bløde værdier, som skulle tænkes ind.