Campus Bornholm
Minervavej 1-2
3700
Rønne
Danmark
Danmark er flad.
Vort landskab er grønt, todimensionelt og udramatisk.
Men Bornholms bratte og stejle klippekyster længst mod øst er undtagelsen.
Det ved alle.
På det nyligt indviede uddannelsesbyggeri Campus Bornholm er det blevet til en helt særlig pointe, at på den ellers størrelsesmæssigt uanselige klippeø må bygningsarkitekturen gerne bruge virkemidler, der kan gå i orkester med den episke natur. Det er en fryd at se, hvad arkitektur kan udrette i de rette hænder, og at talentfulde nordiske arkitekter endelig har sluppet den asketiske minimalisme og kaster sig ud i historiefortælling med bred pensel: facader som mineralske bjergsider i gylden tombak, recesser og terrasser i rytmiske forløb, et selvsikkert volumen uden præstationsangst.
Arkitekt-samarbejdet bag Campus Bornholm består af totalrådgiveren Cubo Arkitekter A/S og Nova5 Arkitekter A/S, der har fostret de grundlæggende skitser, med ansvar for den detaljerede projektering og virkeliggørelse af gennemgående målsætninger: temarelevante materialer, generel bæredygtighed, episk formgivning og funktionsmæssigt tilpassede planløsninger.
For nu at tage det næstsidste først, så kan formen læses som en parafrase over klippelandskabet på Østbornholm, effektfuldt flyttet til en flad urbantopografi i ø-hovedstaden Rønne. De let anonyme omgivelser skaber både kontrast og dynamik, og det nye skoleprojekt er en dristigt højrøstet scenografi i sammenligning med den traditionsrige 200-årige erhvervsskole, som tidligere lå på Minervavej: I stedet for etplans huse i dæmpet rødt murværk med hvidt tilbehør står her nu et massiv i op til fem etager, som dog uden at virke skræmmende eller pågående nærer en lyst til at udforske bygningen som et smykkeskrin. Det skyldes også, at huset er let hævet på et plateau og – måske symbolsk – signalerer, at her bevæger vi os ind i et universelt videnunivers, der for første gang herhjemme samler de erhvervsfaglige, humanistiske og tekniske uddannelsesforløb under samme tag. Det kræver en stræbsom højde til loftet!
Og forbindelsen mellem vision og praktisk udførelse er krystalklar med plateauets autentiske belægning med chaussésten i den lokale Moseløkke-granit, leveret af specialisten på området, Zurface A/S. I alt 2500 kvm blev det til med forplads, plateau og indre gårdrum i fin harmoni med arkitekternes ideer.
Cubo har lagt vægt på, at arkitekturen til Campus Bornholm baserer sig på bæredygtighed med jordvarmeslanger og termoaktive dæk, belysning med LED og dynamisk døgnrytme-belysning, sedumtage og solceller. I tilgift peger partner i Cubo, arkitekt MAA Lars Juul Thiis, på, at bæredygtighedsprincippet også omfatter både æstetik, holdbarhed og miljøpåvirkning:
– Rent æstetisk kan det nok være, at en kinesisk granit ville være lige så smuk og god. Men for os var det vigtigt med samhørigheden mellem det materiale, som vi bruger på Bornholm og det sted, vi har taget udgangspunkt i. Vi har udformet byggeriet i forhold til omgivelserne og de eksisterende bygninger, men vi skal også have det til at fungere i forhold til materialerne. Det giver en større kobling til stedet, at man kan trække materialerne op fra undergrunden. Det synes jeg, er en smuk tanke, siger Lars Thiis.
Det er Bornholms tre store ungdomsuddannelses- og efteruddannelsesinstitutioner, Bornholms Erhvervsskole, Bornholms Gymnasium og VUC Bornholm, der nu har valgt at flytte sammen og danne en fælles uddannelsesinstitution.