Vandhuset Panteren
Solbakkevej 42-56
4760
Vordingborg
Danmark
Med lidt forsinkelse kan Vandhuset Panteren i Vordingborg nu slå dørene op for badetøjsklædte brugere i alle størrelser og alt lige fra sjove plask til konkurrerende svømmetag. Vandhuset erstatter den nedslidte Iselinge Svømmehal, og det nye vandhus indeholder bl.a. et 25 x 25 meter bassin med ti baner, en familieafdeling med babybassin, omklædnings- og badefaciliteter, rutsjebane og en udendørs badetønde.
Badetønden er lavet i træ og med inderside af plast. Karet vil kunne klare temperaturer fra isbad til ca. 40 grader. Tønden er placeret på et underlag af fliser, og vil have plads til 8-10 personer med en minimums diameter på 200 cm. Der er naturligvis etableret nødvendig udebelysning i tilknytning til anvendelse af badetønden samt forhold til adgang fra svømmehallen.
Fra den wellness-agtige badetønde er også kravene fra FINA (svømmeforbundenes verdensorganisation) opfyldt for at kunne rumme konkurrencer. Til det er der udviklet en flytbar endevæg, som tillader, at vandet flyder gennem endevæggen og ned i overløbsrenden, samtidig med at endevæggen danner den perfekte platform for tidtagningspaneler, startskamler og ankrer til banetov.
Det nye byggeri indeholder også en café, reception, motionslokaler og kontorer.
Panteren er opført som OPS-projekt, hvor OPS-partneren skal opføre byggeriet og har ansvaret for teknisk drift i 25 år. I dette tilfælde Entreprenør Morten C. Henriksen A/S, der har været totalentreprenør på vandhuset. Det er entreprenørfirmaets første OPS-projekt.
– Jeg er sikker på, vi kommer til at se denne her form meget mere i fremtiden. Og vi er også i gang med det næste, som er Holbæk Sportsby, fortæller direktør Morten C. Henriksen.
Det har altså ikke været erfaringen som udførende i OPS, entreprenørfirmaet har kunnet trække på.
– Det forpligter på en anden måde, at vi har driften fremadrettet, hvor vi naturligvis indgår serviceaftaler med underleverandører. Det har betydet, at vi i selve byggeprocessen har forsøgt at optimere mest muligt i forhold til materialer, så vi får en længere problemfri levetid, siger Morten C. Henriksen.
Bl.a. har man valgt en elastisk polyurethan-belægning i stedet for klinker.
– Vi ved, at klinker kan give udfordringer på sigt. Der kan ske vandindtrængning i fugerne, der på sigt ødelægger beton og armering. Ved at bruge PU-gulve kan vi lukke hermetisk af. Så vi har forsøgt at tænke os ekstra godt om og ”se langt” i forhold til driften, forklarer Morten C. Henriksen.
Vandhuset er et hus med stål og beton, som de to overvejende materialer. Bl.a. er der anvendt stålbjælker og ramme til understøtning af promenadedæk og etagedæk. Der er indbygget afstivende stålvindkryds i tag, gavl og facader. Og i gavle er der indbygget afstivende stålsøjler.
Promenadedæk omkring bassinerne er udført i vandtæt beton, og de bærende og afstivende vægge er i betonelementer i varierende dimensioner.
Bygningen er udført med elementvægge, der kan optage og afgive varmen, hvilket medfører, at bygningen ikke så nemt bliver overophedet om sommeren og giver en mere ensartet opvarmning om vinteren.