CO2-neutralt hovedsæde

Der er dømt miljøvenlighed på allerhøjeste niveau i Widex’ nye hovedsæde
Tekst: 
Fotograf: 

Widex er ikke alene verdenskendt for sine høreapparater, men det skal nok også vække genklang, at virksomhedens nye hovedsæde er en ægte miljøforkæmper. For her er tænkt på løsninger, der beskytter vores klode mest muligt.

Det har fra start været et krav, at byggeriet skulle være CO2-neutralt, og et ønske om også at være selvforsynede i forhold til energi og varme. Her kombineres brugen af vedvarende energi med en maksimal genindvinding af energien.

- På Widex har man den holdning, at når man nu skulle bygge nyt, kunne man ikke være andet bekendt end også at tænke på miljøet, forklarer arkitekt Lars Rath.

Brug af grundvandet

Widex’ nye hovedsæde kombinerer brugen af vedvarende energi med en maksimal geninvinding af energien. Bl.a. adskiller byggeriet sig ved et særligt grundvandskøle- og varmeanlæg, der er det første og største af sin art i Danmark, idet bygningens samlede varme- og kølebehov alene baseres på grundvandsanlægget, samtidig med at systemet er baseret på fem uafhængige boringspar, hvilket betyder, at grundvandsanlægget kan levere både køling og varme hele året rundt. Systemet, der er langt mere effektivt end traditionelle varme- og nedkølingssystemer, sparer miljøet for 70 pct. i forhold til CO2-udledningen fra et traditionelt anlæg. Det svarer til udledningen fra naturgasfyret i 250 almindelige parcelhuse. Grundvandsanlægget udmærker sig desuden ved ikke at udsende støj til omgivelserne.

Widex grundvandssystem.

Enopsol grundvandssystemet er specielt udviklet til Widex.

Det er Enopsol, der har leveret grundvandssystemet med kulde- og varmelagring. Et system, der er specielt udviklet til Widex. Ved hjælp af anlægget samles den overskydende varme fra bygningen og ledes ned i jorden, hvor den lagres i et grundvandsmagasin i op til 100 meters dybde. Om vinteren ‘trækkes’ varmen ud af systemet igen og bruges til at opvarme bygningen ved hjælp af varmepumper. Systemet er designet med en sikkerhedsfaktor 2, hvilket vil sige, at der er nok kapacitet til dobbelt så stor en bygning.

Ude i terrænet kan man se ti små boresteder/kasser samt to boringer/observationer, hvor der bliver holdt øje med grundvandet – temperaturen bliver målt i fire forskellige dybder for at se, om der sker forandringer. Grundvandet har en naturlig temperatur på 9 grader hele året rundt. I bygningens kælder er der fem varmevekslere og et styre- og overvågningssystem. Det er ved hjælp af varmevekslerne, at den naturlige kulde fra grundvandet udnyttes til køleformål i bygningen. Ved varmevekslingen opvarmes grundvandet, inden det tilbageledes i grundvandsmagasinet. Når der er brug for den lagrede varme, pumpes der fra magasinet igennem varmevekslerne, hvor varmen overføres til varmepumperne. På denne måde opretholdes termisk balance i grundvandsmagasinet. Varmepumperne sørger for opvarmningen af bygningen. Ca. 4/5 af opvarmningen stammer således fra grundvandet – resten stammer fra elektriciteten, som varmepumpen bruger.

Sendes ud i ventilationskanaler

Kulde eller varme fra grundvandet bliver sendt ud i ventilationsanlæg. JT3 Klima A/S har leveret ti store ventilationsanlæg, der i alt behandler 150.000 kubikmeter luft pr. time med filtrering, varmegenvinding, opvarmning og køling. Derudover har JT3 Klima A/S leveret over 400 mindre ventilationsanlæg, der lokalt opvarmer og køler via grundvand.

Widex ventilationskanaler.

Hovedventilationskanaler leveret af Kingspan Danmark A/S.

Ventilationssystemet er af en helt ny type, der er udviklet i samarbejde med Ålborg Universitet. Ideen går ud på at lede underafkølet luft ind over de nedhængte lofter for efterfølgende at lade det sive ud mellem loftophængsskinner og loftplader. Fordelen ved dette system, frem for det traditionelle med anemostater, er, at der kan ventileres med store luftmængder uden trækgener.

Hovedventilationskanalerne for indtag og afkast er leveret af Kingspan Danmark A/S. Elementer er isolerede og med brandmodstand, derudover er de pladsbesparende. Kingspan Danmark A/S har endvidere leveret tilbehør til at kunne få ventilationskanalerne kantet rundt.

Ingen radiatorer

Netop måden at varme bygningen op på, gør, at der ingen radiatorer er i hele huset. I alle trapper og kantineområder er det nedlagt gulvslanger, som individuelt kan forsynes med enten varme eller køl.

Det grønne grundlag er også gennemført i vandinstallationen, da alle toiletter forsynes fra en regnvandstank, samt at alle armaturer og toiletter er vandbesparende modeller. Ib Andersen A/S Øst har udført alle VVS-installationer i Widex’ nye domicil. Opgaven er den største i selskabets historie og har i hele perioden beskæftiget 12-16 af selskabets egne montører samt 6-10 underleverandører. Der er endvidere ført nitrogen-, trykluft- samt vakuuminstallationer rundt i en meget stor del af det store byggeri. Af hensyn til driftsøkonomi, service og fleksibilitet er der endvidere placeret gode service og indreguleringsventiler samt decentrale målere, der sikrer, at driftsforstyrrelser kan identificeres hurtigt og kan afhjælpes med mindst muligt gene for Widex’ medarbejdere.

Ib Andersen A/S Øst har endvidere i samarbejde med ADT Fire & Security udført byggeriets sprinkleranlæg, der dækker p-kælderen og centerbygningen.

Uafprøvet teknologi

Per Korsgaard, teknisk chef fra rådgivende ingeniør Jørgen Wessberg A/S, der har været hovedrådgiver på sagen for VVS, ventilation, køling, varmepumper og konstruktion, har også under hele forløbet været med til at anlægge de mange miljøvenlige løsninger og de mange tekniske foranstaltninger, som har været en udfordring.

- Mange af teknologierne er jo uafprøvede, som f.eks. ventilationsanlægget. Men det har bygherre ikke haft noget problem med. Man vil gerne være innovativ og en virksomhed, som går foran, fortæller Per Korsgaard.