Søborg Hovedgade
Søborg Hovedgade 121-127
2860
Søborg
Danmark
På toppen af Søborg ligger et hus. Det er ganske nyt, for endnu er en del boliger i det uden beboere, så Dan-Ejendomme søger lejere. De skal nu nok komme, for selv i denne let livløse fase af et byggeri mellem færdiggørelse og indflytning kan man sagtens forestille sig stemningen en sommeraften på taget: Køling rosévin i duggede glas, hyggeligt samvær, naboen underholder med guitaren.
Årstiderne Arkitekter er tegnestuen bag et begavet projekt, der for en gangs skyld udnytter det obligatoriske flade tag til noget fornuftigt. Tagformen er en arv fra andre dele af kloden, hvor klimaet er gunstigere for udeliv og tøjtørring end her. Men danske arkitekter har siden funktionalismen for tre generationer siden insisteret på at indskrive de rejste tage i historiebøgerne. Befriende, så, at de samme arkitekter nu bringer de flade arealer på toppen af huset i frugtbar anvendelse.
Det er sket på Søborg Hovedgade 121-127 i Søborg.
I forvejen ligger byggegrunden på hjørnet ved Andersen Nexøvej som kulminationen på et topografisk højdepunkt i forhold til København mod sydøst; man kan forstå, at udsigten fra taget af det fem etager høje hus er indsmigrende. Det udnytter projektet til en spektakulær åben og sammenhængende tagterrasse til det fælles udeliv for 27 familier, belagt med klimabestandigt, trykimprægneret lyst, nordisk træ. Vil man spille tagkroket eller hockey, tæt på himlen, så kan man det. Og at hyggen vil indfinde sig i kommende sommermøbler med farmænd ved kuglegrillen, det er der næppe to meninger om.
Konstruktionen af terrassen er udført i et samarbejde mellem tagdækker og tømrer, begge en del af totalentreprisen fra Jönsson a/s. Først på taget var Carstens Tagdækning A/S fra Fakse, der bestyres af Carsten Petersen:
- Klimabestandigheden var et helt centralt emne, så vi valgte at montere det belgiske membranprodukt, Derbigum, type GC. Vi overtog den bare beton og monterede først en dampspærre af underpap BF3000 – med svejsning, fulgt af kileskåret polystyren til isolering. Derefter var taget klar til Derbigum membranen, forklarer Carsten Petersen, som aktuelt leder en virksomhed med syv ansatte, en del af netværket Tæt Tag Danmark.
Derbigum er en blød og smidig membran af modificeret asfalt med to bærere af henholdsvis glasfibervæv og polyesterfilt. Den kombination giver formstabilitet og robusthed mod brud. Kernen af non-woven polyesterfilt sikrer høj trækstyrke, rivefasthed og modstandsdygtighed over for perforering. Membranen beholder sin smidighed ved hård kulde og flyder ikke, selv ved høje temperaturer. Derbigum er resistent overfor UV-stråling.