Skelagergårdene
Skelagervej
9000
Ålborg
Danmark
Når det gælder boliger og nære omgivelser, skal man faktisk skue hunden på hårene. Livsmod og -lyst kan være direkte afhængige af, hvad øjnene kigger på i det daglige, og det er i høj grad med til at påvirke ens adfærd og måde at behandle naboer og fælles faciliteter på.
Et lysende eksempel på disse mekanismer er Skelagergårdene. Et stort socialt boligbyggeri i Ålborgs sydvestlige udkant, der var havnet i en ond spiral: Nedslidning og forfald havde efterhånden givet blokkene et utiltalende ydre, og gradvist ændrede beboersammensætningen sig i retning af flere ressourcesvage personer, der flyttede ind og ud i stadigt hastigere tempo.
For ca. fem år siden indså man, at genopretning var for omfattende til at kunne holdes inden for egne budgetter. Skelagergårdene endte som en sag for Landsbyggefonden, der som boligselskabernes selvejende pengetank bl.a. formidler støtte til renovering. Hos LBF rykkede Hasseris Boligselskabs afdeling 6 hurtigt frem i køen, for alle kunne se, at her var et tilfælde, der opfyldte kriterierne for øjeblikkelig indsats.
En indbudt projektkonkurrence, hvor deltagerne skulle gøre rede for, hvorledes de ville gribe opgaven an og angive en bindende pris, blev vundet af det mellemstore rådgivningsfirma Kærsgaard og Andersen A/S, arkitekter og ingeniører, i Ålborg. For at kunne påtage sig byens hidtil største renoveringsopgave, allierede Kærsgaard & Andersen sig med Årstiderne Arkitekter A/S i Silkeborg og Metopos ApS i Århus, som har stået for den kreative udformning af henholdsvis boligblokke og gårdanlæg. Kærsgaard & Andersen har styret processen som totalrådgiver, herunder ingeniørrådgivning, og har tillige taget sig af byggetekniske fagspecialer og har håndteret beboerinddragelsen.
- I hele den fire år lange proces har vi holdt regelmæssige møder på boligforenings-, afdelingsbestyrelses- og gårdlaugsplan for at diskutere hovedlinjer og detaljer med beboernes repræsentanter. Vi har været på studieture til københavnske boligselskaber for at se, hvordan man der har udført lignende opgaver, og for at iagttage, hvad vi skulle være påpasselige med og hvilke fælder, vi skulle undgå at havne i. Og der var brug for at bevare overblikket og optimismen, da vi i vinteren 2008 gik i gang med at skrælle facader og tage af blokkene i den første gård. Voldsomt og kaotisk så det ud, og jeg tror først, at menigmand indså meningen med galskaben og kvaliteterne i projektet, da den første af de seks gårde stod færdig, fortæller Jens Kærsgaard, ingeniør og administrerende direktør for Kærsgaard & Andersen A/S.
Skelagergårdene havde nogle indlysende kvaliteter at bygge videre på. For det første beliggenheden i udkanten af den mondæne forstad Hasseris med vid udsigt over marker og enge. Da afdelingen blev opført i perioden 1970-1974 – tegnet af Jacob Blegvad, prisbelønnet arkitekt og kongelig bygningsinspektør, der står bag mange prominente byggerier og byplaner i Ålborg og ikke mindst Hasseris – var den et fremsynet eksempel på lyst og moderne almennyttigt boligbyggeri. Lejlighederne havde typisk altaner til to sider, hvoraf den ene orienterede sig ind mod en kvadratisk gård flankeret af tre etagers blokke.
Jacob Blegvad døde i 2010 i en alder af 89, men han nåede forinden ud til indvielsen af den første gårdrenovering for at se, hvad de havde gang i med ‘hans’ Skelagergårde.