Tornbjerg Gymnasium
Skærmhatten 15
5220
Odense SØ
Danmark
Det var arkitektfirmaet Friis & Moltke A/S, der i 1980 tegnede Tornbjerg Gymnasium. Og det var også dem, der for nylig fik lov til at tegne stregerne til renoveringen og udbygningen af gymnasiet, da pladsen blev for trang, og faglokalerne trængte til en opgradering. Til trods for, at arkitekterne har valgt helt andre materialer og facader til tilbygningen, er resultatet blevet et harmonisk og helstøbt byggeri.
Hvor de oprindelige facader fremstår i rødt tegl, er tilbygningen opført i titanhvide Ambercon White-betonelementer fra Ambercon A/S, der desuden har leveret huldæk, skillevægge, søjler og bjælker.
Arkitekt Preben Christensen fra Friis & Moltke A/S har lagt vægt på at skabe en tilbygning, der på den ene side forlænger og viderefører husets enkle planløsning og logistik – og på den anden side skaber et modspil til de eksisterende bygningers stoflige tyngde:
- Kontrasten mellem det røde tegl og den hvide beton giver lethed til byggeriet, og bryder det tunge udseende. Men samtidig går teglstenene igen som store røde flader i de frie vinger og flugtvejstrapperne og danner en ramme, der samler byggeriet til et hele, siger Preben Christensen.
Opgaven med at opgradere Tornbjerg Gymnasium lød på, at der skulle udvides fra 18 klasser til 30, naturfagslokalerne skulle opdateres, idræt, musik og drama skulle have bedre vilkår, kantinens areal skulle forøges, og samtidig skulle eleverne have et mere nutidigt studiemiljø.
Løsningen blev tre nye fløje, der favner det gamle bygningsanlæg og via husets nye hjerte – en dobbelthøj, rummelig kantine med direkte kontakt til det store åbne studiecenter på første sal – forener det nye byggeri med det gamle.
- Vi valgte at bibeholde placeringen af den eksisterende kantine, men har fordoblet grundarealet, for så at samle både studiecentret og de nye fløje rundt om denne. Samtidigt er kantinen åbnet op over to etager. Endvidere er der mulighed for at skabe forbindelse mellem kantinen og skolens auditorium via en mobilvæg. Så alt i alt står skolens nye samlingscenter rigtigt stærkt, forklarer Preben Christensen om husets nye struktur.
Udover det åbne studiemiljø i gymnasiets centrum er der også etableret flere mindre elevarbejdspladser langs gangene på skolen.
- Gruppearbejdet fylder meget på uddannelsesinstitutionerne i dag, og det har vi selvfølgelig forsøgt at tilgodese ved at indrette adskillige arbejdspladser rundt om på fællesarealerne, siger Preben Christensen.
De nye fag-, musik og dramalokaler er placeret struktureret i de tre nye fløje, som løbende er taget i brug gennem det sidste års tid. Den yderste fløjs underetage huser således et stort og moderne fitnesscenter, som dels anvendes i idrætsundervisningen, dels danner base for de ca. 60 elever, der indgår i en eliteidrætsordning. Også det store dramalokale med professionelt lys- og lydudstyr, mørke trægulve og utallige sorte teatertæpper hængende ned fra loftet, er placeret her.
Et splinternyt køkken er placeret i den midterste fløj i sammenhæng med kantinen. I samme fløj er der indrettet musiklokaler og lydstudier. Denne del er opført som en boks i boks-løsning for ikke at genere eleverne i lokalerne ovenover.
Naturvidenskaben har til huse på fløjenes første etage og i den sidste fløj i form af kemi-, fysik- og biologilaboratorier, fleksibelt indrettet med foldevægge og en kombination af arbejdspladser og laboratoriepladser.