Charlottegården
Charlotteager
2640
Hedehus
Danmark
Charlottegårdens 19 boligblokke med i alt 405 lejligheder og et samlet bruttoareal på 28.700 kvm blev opført i 1974, men fik 30 år efter behov for en gennemgribende sanering.
Blokken blev i sin tid opført med betonelementer, bærende og stabiliserende tværvægge, huldæk og sandwichelementer i facader og gavle, mens indgangspartierne var forsænket i forhold til det omliggende terræn. På den anden side af indgangsfacaden blev der monteret altantårne med ramme- og dækelementer i armeret beton. Sadeltaget og gavltrekanterne over tagfodsniveau blev beklædt med eternitbølgeplader.
Byggeriet udviste ved indgangen til det nye årtusinde begyndende nedbrydning på facade- og gavlelementerne, idet betonen ikke længere var i stand til at beskytte armeringen mod korrosion, og på altanrammerne var denne nedbrydning en del længere fremme med mange rustafskalninger, hvilket påvirkede bæreevnen. Altanværnene var udslidte og det samme var vinduerne, der ikke længere fungerede optimalt. En forundersøgelse viste endvidere, at der var problemer med kuldebroer, ligesom der var risiko for skimmelvækst i boligerne. Tiden var inde til forandring.
- Vi blev ad administrationsselskabet Domea anmodet om at lave en helhedsplan for bebyggelsen med støtte fra Landsbyggefonden, og det mundede ud i en forundersøgelse og en plan, der senere blev sendt i licitation, fortæller Lars Vind Scheerer fra NOVA 5 arkitekter a/s, der sammen med Danakon har været bygherres rådgiver på projektet.
JJW Arkitekter A/S blev koblet på projektet efter licitationen og forestod detailprojektering ud fra det foreliggende oplæg med hovedopgaven lagt på tage og efterisolering, afsluttet med skalmur, udskiftning af vinduer og skodder samt indklædning af altaner, fortæller arkitekt Mads Kristian Stampe fra JJW Arkitekter A/S.
Saneringen har indebåret, at facaderne er blevet forsynet med en ny klimaskærm af isolering og skalmur i gule blødstrøgne tegl – i alt blev der anvendt 850.000 teglsten fra Wienerberger til denne omfattende opgave. Betonskader blev udbedret – herunder en del af fundamentet, ligesom der blev gennemført en efterisolering af tagrummet.
Enemærke & Petersen var projektets totalentreprenør og havde ansvaret for, at bygningsrenoveringen blev ført ud i livet:
- Vinduerne, der oprindeligt var leveret i grønmalet træ med tilhørende træskodder, blev også helt udskiftet, hvilket har givet facaden et nyt udseende i form af træ-/aluvinduer fra Idealcombi samt en løsning med aluskodder. Mest markant har dog været saneringen af de oprindelige altantårne. Oprindelig var det helt åbne altaner, men med saneringen har beboerne fået altantårne, der er næsten lukkede med en løsning i glasskydedøre, og endvidere er altantårnene blev inddækket med zink. I alt er 318 altaner blevet renoveret, mens 1.200 vinduer er blevet udskiftet, fortæller sektionsleder Arnt Hauge Hansen fra Enemærke & Petersen.
Inde i blokkene har beboerne fået mere lys, idet trappeopgangene er blevet ombygget. Byggeriet er siden dets start overgået til kildesortering og derfor har der i en række år ikke været brug for skaktkanaler og skaktrum, som er blevet fjernet og har givet plads for en mere åben trappeopgang, hvor de mindre vinduer er blevet erstattet af større glasprofiler.
Endelig er taget blevet renoveret med en løsning, hvor nye ståltagplader er blevet lagt oven på de gamle eternitplader ved hjælp af BMT-beslag.