Herlufsholm Skole

:
juni 2009

Bodilgården på Herlufsholm stod færdig i december 2008 og officielt indviet 14. januar i år – på skolens grundlægger, Herluf Trolles fødselsdag.

Fra Bodilgårdens hovedbygning udgår tre sidefløje, der hver rummer to afdelinger med værelser for Herlufsholms kostskoleelever.

Bodilgårdens møblement er leveret af Møbel-Gruppen AS i Holbæk. Bl.a. er der til fællesareal indrettet med Hello-stol + bord og Sierre-sofaen, designet af Busk + Hertzog for Softline A/S i Maribo.

previous next

Tempus Mutatio Est

Tiden er foranderlig, også på Herlufsholm Kostskole ved Næstved. En ny elevfløj markerer, at den gamle skole fortsat er med helt fremme

Byggefakta

Herlufsholm Skole
Herlufsholm Allé 170
4700 Næstved
Danmark

Bygherre:
Herlufsholm Skole & Gods
Arkitekt:
White Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Børge Jacobsen & Søn A/S
Ingeniør:
Skude & Jacobsen A/S
Areal:
1900 kvm.
Byggesum: 
38 mio. kr.

Herlufsholm Skole i udkanten af Næstved nærmest emmer af historie. Allerede ved ankomsten til skolen fortæller et skilt, at stedet er grundlagt i 1565. På et tidspunkt, hvor Danmark blev regeret af kong Frederik den 2.

De gamle, markante bygninger udstråler en særegen soliditet og værdighed, som vil de signalere, at her bliver der værnet om traditionerne imod tidernes omskiftelighed.

Sandt nok er Herlufsholm en institution, der værner om traditionerne. Men man forstår også at følge med tiden og indrette sig efter enhver tidsalders behov. Hvilket uden tvivl er forklaringen på, at skolen i dag er Danmarks ubestridt ældste kostskole og er ’still going strong’.

Når man som besøgende formår at løsrive sig fra den pragtfulde natur omkring skolen og begiver sig ind på området, får man hurtigt et håndgribeligt eksempel på, at det er en institution, der til fulde opfylder de krav til fysiske rammer, enhver skole forventes at opfylde, også i 2009.

Tilpasset moderne byggeri

I naturlig forlængelse af de historiske, gamle bygninger dukker bygninger af åbentlyst nyere dato op, der fortæller historie om nye tider og nye behov. Eller måske mere platonisk. En skole, der har oplevet en så massiv tilstrømning af elever, at der er opstået behov for udvidede fysiske rammer.

I klyngen af nyere bygninger findes Bodilgården, der stod færdig i december 2008 og blev officielt indviet den 14. januar i år.

I 1970’erne blev de første nye tilbygninger opført. Allerede dengang tog man en beslutning om, hvilken stilart der skulle anvendes. Der skulle være tale om byggeri, der på en og samme tid var afstemt med de oprindelige, historiske bygninger, men som også afspejlede vor egen tid, hvor byggerierne hører til.

Resultatet er blevet et stilrent, funktionelt byggeri med hovedlinjer, der går igen fra bygning til bygning. Men stadigvæk, med forskellige særpræg, der viser forskellen på byggestil i 1970’erne og i dag.

Velindrettet elevfløj

Den nyopførte elevfløj, Bodilgården, føjer således det 21. århundrede til Herlufsholm.

Bodilgården er på 1.900 kvm fordelt på to etager og et mindre kælderrum.

I grundform er bygningen udformet som et ’E’, en hovedbygning med tre sidefløje.

Begge etager er næsten identisk indrettet. I hovedbygningen er der to fællesrum. Et stort fællesrum med køkken og et mindre fællesrum med tekøkken. Begge rum er indrettet med møbler og inventar, leveret af Møbel-Gruppen A/S fra Holbæk – herunder Hello-stolen og Sierre-sofaen, designet af duoen Busk + Hertzog. Praktiske og solide møbler, der tager hensyn til unge menneskers behov og samtidig, nok så væsentligt, kan tåle at blive brugt flittigt af mange mennesker.

De tre sidefløje rummer i alt seks afdelinger med plads til mellem 36 og 48 elever, fordelt med op til otte elever på hver afdeling. Det skæve tal dækker over, at nogle af værelserne – eller ’hummer’, som de hedder på Herlufsholm – i hver afdeling har en størrelse, så to elever kan deles om dem. Værelserne er udstyret med Orlando-stole og Nevada-sovesofaen fra Softline, også leveret af Møbel-Gruppen A/S.

Hver afdeling har ud over elevernes værelse også fælles badefaciliteter og, som en specialitet på Herlufsholm, fælles sovesal. Siden oprettelsen i 1565 har det været et uomgængeligt princip, at eleverne sover på fælles sovesale.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse