Kolding Åpark
Kolding Åpark
6000
Kolding
Danmark
Det driller øjet lidt og tiltrækker opmærksomhed, hver gang man kører forbi det. Ved første øjekast er det en linjeret symmetri, der strømmer ud fra det nye kontorhus på én af Koldings bedste beliggenheder lige ved åen. Men man bliver nødt til at kigge igen, for der er noget, der ikke er, som man forventer. De lange linjer i det fem etager høje byggeri vipper til højre og venstre, som en af de kajakker, der jævnligt flyder forbi på vandet udenfor.
- Det glæder mig, er kommen-taren fra arkitekt og partner hos Tegnestuen Mejeriet, Chris Fløe Svenningsen. Han er ikke bare arkitekt, men sammen med sagspartner og kollega Finn Smidt, også bruger af huset, idet Tegnestuen Mejeriet er én af de seks lejere i kontorbygningen.
- Ofte er moderne kontorhuse meget skematisk indrettet, men vi ønskede at skille os ud ved at tilføre huset et dynamisk udtryk. Det har vi i høj grad gjort via facaden, som med sine skrå vinduesbånd nærmest får huset til at stå og vippe lidt, forklarer Chris Fløe Svenningsen, mens vi tager plads i ét af kontorets transparente mødelokaler, hvor der er en fantastisk udsigt over byen og trafikken udenfor.
Facaden på Åparken er opført i bronzefarvede, stansede aluminiumsplader, som nærmest ligger lag på lag med de lange vinduespartier. Den transparente effekt fra vinduerne får, sammen med de hældende vinduesbånd og facadespringet mellem stue og første etage, den firkantede bygning til at fremstå let svævende. Bronzefacaderne giver desuden huset dynamik og et evigt foranderligt udtryk, idet huset ændrer udtryk alt efter vejr og klokkeslæt. I sollyset skinner det varmt, mens det i gråvejr dæmper sig i mørkere toner. Om aftenen træder bronzefacaderne diskret tilbage og lader de lysende vinduesbånd løbe af med opmærksomheden.
- Jeg er meget tilfreds med husets arkitektur. Jeg synes, det er særdeles vellykket, men særligt er jeg begejstret for de valgte facadeelementer. Det er virkelig kreativt, siger Peter Mering fra SEB Pension, som er investor og bygherre på Åparken.
Ud over de indlysende visuelle fordele er facaden også nøje udvalgt under hensyntagen til bæredygtigheden. Da man skabte Åparken, var ønsket nemlig, at der skulle opføres et byggeri, som også tog hensyn til miljøet. Curtain-wall-facadesystemet er en letadskillelig konstruktion, som gør, at materialet let kan genanvendes, den dag Åparken ikke længere kan stå imod tidens pres.
I det hele taget er der prioriteret robuste løsninger med lang levetid og lave driftsudgifter. Også energimæssigt er facaden en god løsning. De store vinduespartier sikrer nemlig også et stort naturligt lysindfald, som sparer elektricitet. Arbejdsmiljøkravet til 2 % dagslys på alle arbejdspladser er opnået langt ind i kontorarealerne og giver stor fleksibilitet i placeringen af arbejdspladserne. Disse er så vidt muligt placeret langs de udvendige mure for netop at kunne udnytte solens ressourcer. Samtidigt er der udelukkende anvendt glasfacader ud mod atriet, som desuden har ovenlys, for at sikre en optimal lysgennemstrømning.