Kragelund plejehjem
Kragelundvej 73
8600
Silkeborg
Danmark
Midt i den lille by lå plejehjemmet, omtrent mellem kirken og byens købmand. På grunden lå desuden nogle andre huse med garager.
Alt er fjernet og arkitektfirmaet GPP A/S i Århus, der har stor erfaring i plejecentre, tegnede et indledende forslag til et helt nyt plejehjem. Men det blev hurtigt klart, at netop kirken og købmanden var af så stor betydning for de ældres daglige oplevelser, at det blev styrende for projektets udformning. I et plan er Kragelund Plejehjem nu samlet i tre længer omkring en kommende have. Centralt ligger caféen, administrationen, træningslokaler m.m. I hestesko-formens hjørner ligger de enkelte enheders fælles opholdsrum og spiseplads med køkken. Herfra er der udsyn i to retninger mod henholdsvis kirken og købmanden. Lys og luft har ellers været højt prioriteret i den rummelige oplevelse af stedet og er også klart udtrykt i arkitekturen.
Einar Kornerup Jylland A/S med base i Randers har været totalentreprenører på byggeriet og har i forvejen stor erfaring med plejehjemsbyggeri, f.eks. Gødvad Plejecenter. Entreprisechef Henrik Svendsen fra Einar Kornerup Jylland A/S fortæller, at det har været en spændende proces, der startede med, at det gamle plejehjem og fire andre boliger blev revet ned, for at give plads til det nye plejehjem. Firmaet har stået for byggestyringen og har i øvrigt arbejdet med lokale, velkendte håndværkere. Projektet blev 1½ måned forsinket i sagsbehandlingen, men det blev indhentet under byggeprocessen, så byggeriet blev afleveret til tiden.
Også på ingeniørsiden er der kun begejstring og tilfredshed at finde. Stokvad Kerstens A/S har også erfaring med plejehjem og har tidligere arbejdet sammen med entreprenøren.
Der har fra start været et meget fint samarbejde mellem rådgiverne og kommunen. Der har været gensidig forståelse for problemerne, og de er blevet løst konstruktivt. At alle lofter er skrå har betydet lidt ekstra arbejde med spærenes udformning i sammenskæringerne.
De skrå lofter er meget kendetegnene for byggeriet og betyder, at der en fin variation mellem rummene rundt i byggeriet. De enkelte boliger har lofter, der skråner ud mod facaden, hvorved de ellers mere traditionelle rum får lidt mere dynamik. De fælles opholdsrum med dagligstue, spiseplads og køkken har også en anderledes skrånende loft, der understreger rummets placering mellem to fløje. I gangarealet med de enkelte boliger er der ikke skrånende lofter, men derimod ovenlys i en stribe mindre højtsiddende vinduer. Ud over at give lys og luft giver det også fællesområdet nogle flotte lys-/skyggeeffekter, når solen skinner.
Ved hver enkelt bolig er der lavet en lille niche ved indgangen, der dels varierer det lange fordelingsrum, men som også giver den enkelte bolig en selvstændighed. Alle døre er i pæne farver, der giver en venlig tone til rummet. Swedoor-Jutlandia har leveret massivdøre og brand-/lyddøre i forskellige farver. De har desuden leveret BD 30-partier i glas.