Max Bank
Femøvej 3
4700
Næstved
Danmark
Siden 1883 har Kanalgården været en markant og iøjnefaldende bygning på havnen i Næstved. Med ejendomsselskabet Nordicoms mellemkomst kan Næstveds borgere glæde sig over, at huset fortsat vil være en del af havnebilledet.
Nu, om muligt, endnu mere markant og iøjnefaldende end tidligere. For den gamle bygning er blevet tilføjet en fire etager høj, moderne tilbygning, der ikke kan undgå at tiltrække sig opmærksomheden fra de trafikanter, der passerer ad den tæt trafikerede Havnegade.
I fremtiden bliver bygningen hovedsæde for den lokale Næstvedbank, Max Bank.
Når man træder indenfor i bygningen, er det svært at undgå at blive imponeret. Den gamle Kanalgård er føjet sammen med det nye, moderne kontordomicil med en elegant mellembygning, der i stueplan og første sal forbinder de to bygninger.
Mellembygningen er i det store og hele udført i glas, hvilket giver et fantastisk lysindfald, der gør det muligt uhindret at bese de mange, arkitektoniske detaljer. Ikke mindst hvordan bagsiden af den gamle Kanalgård er blevet åbnet og derpå føjet til nybyggeriet på elegant vis. Alle detaljer i den gamle bygning er synlige og så vidt muligt bevaret.
Mellembygningen er, ligesom dele af det tilføjede domicil, holdt i en rustik stil, der danner en elegant og iøjnefaldende overgang mellem nyt og gammelt. Betonmurene, der markerer indgangen til den nye fløj, er rå og rustikke og giver hele bygningen et næsten råt, maskulint udtryk.
Det suppleres på markant vis med de spindeltrapper, der forbinder mellemhusets to planer. Både disse og de trapper, der forbinder nybygningens etager er smukt dekoreret med tynde stålwirer, der danner et mønster, der går igen på alle trappegelændere.
Idet man forlader mellembygningen og træder ind i den nye kontorbygning, passerer man en massiv skydeport. Trods dens massive størrelse falder den med sin mørke farve godt i med den betonvæg, den er monteret på. Skydeporten, eller blokvæggen, som den rette betegnelse er, er produceret af Greve-virksomheden Sesam Mobile Væg Systemer A/S og leveret af IM-door A/S.
Blokvæggen er en del af husets bandsikkerhedssystem, idet den i tilfælde af brand lukkes i og forhindrer ild i at brede sig. Trods dens massive størrelse, 110 millimeter tyk, bevæger den sig fuldstændig lydløs. Den todelte port er monteret med hjulbeslag på en loftsskinne. Disse hjul er af materialet nylon og det bidrager til, at den bevæger sig fuldstændig lydløst.
Nordicom overtog Kanalhuset fra Næstved Kommune i 2007. Da en aftale med Max Bank om leje af hovedparten af bygningen var på plads, gik byggeriet i gang.
Max Bank vil således råde over både det gamle Kanalhus samt nybygningens kælder, stueetage og tredje etage. De to mellemliggende etager vil blive udlejet til andre formål. Dermed får Kanalhuset i fremtiden et klientel, der markant adskiller sig fra tidligere tiders brugere.
Da huset blev opført i 1870’erne var formålet, at det skulle fungere som Næstveds fattighus, som det blev betegnet helt frem til 1910. Herefter foretrak man at bruge betegnelsen forsørgelsesanstalt.
I 1930’erne, hvor huset blev drevet af det gamle Præstø Amt, blev det udvidet og indrettet som arbejds- og forsørgelsesanstalt for byens fattigste. Helt frem til 1961 var huset omkranset af hegn, ligesom der var tremmer for vinduerne. Men husets funktion var den samme.