Emiliedalen
Emiliedalsvej og Emiliedalen
8270
Højbjerg
Danmark
157 boliger udgør en flot ny boligbydel med hvide facader og tagdetaljer i zink. Et udtryk der videreføres fra en eksisterende nabobebyggelse i den tidligere lergrav med Emiliedal Teglværk, og en fin homogenitet er opnået uden det virker monotomt. Boligerne er fordelt på lejligheder og rækkehuse i flere typer og passer fint ind i det attraktive boligområde, Højbjerg og Skåde Bakker udgør syd for Aarhus. Her bor man på én gang tæt på centrum og på skov og strand, og med den særlige beliggenhed i den tidligere lergrav har Emiliedalen sit helt eget særpræg med skrænter, en sø og en del træer. I bebyggelsen er der også gjort meget ud af at bevare eller etablere nye stier på tværs i området.
Grunden, som Emiliedalen er opført på, har været ejet af Essex Invest A/S, der før finanskrisen arbejdede på en ny boligbebyggelse med ejerboliger. I 2010 overtog KPC Herning A/S projektet og jorden og fik på bare tre måneder en aftale på plads med to pensionsselskaber (bygherrerne) og fik godkendt bebyggelsesplanen ved kommunen. De første lejligheder stod klar 26. marts i år, og de sidste blev indflytningsklar i august. At bygge i den tidligere lergrav har krævet tilførsel af fyldjord, og der er brugt spuns til at holde på skrænterne, hvor der også springer kildevæld fra. Den eksisterende, naturbeskyttede sø er en fin attraktion i fællesområdet ligesom de små legepladser i træ, der er opsat i området. Til Emiliedalen hører også et fælleshus beliggende ved søen.
De 104 lejligheder og 53 rækkehuse er fint organiseret i stænger af varierende længde, så der åbnes op for landskabet i mellem. Snoede veje fører direkte til boligerne, hvor man kan parkere udenfor boligen. Rækkehusene er bygget sammen med små forskydninger, der giver en dynamik til den samlede række boliger. Emiliedalen er et vellykket eksempel på helt enkel arkitektur uden så mange additioner, der med ganske små variationer giver en smuk helhed, hvor der er plads til personlige udtryk i altanindretning eller haverne. Alle husene har murede facader med indfarvet puds og mange af de øverste lejligheder har en ekstra loftshøjde med sidelys, udtrykt som tagkarnap i zink. Den fine buede form giver en særlig identitet til huset og hele bebyggelsen, særligt den række boliger, der er bygget ind i skrænten, hvor alle boligerne har den ekstra feature. Det buede zinktag er en omskrivning af det ældre Emiliedalen og giver derved en arkitektonisk sammenhæng som de pudsede facader.