Langs Søen
Lysbrofabrikken 2-48
8600
Silkeborg
Danmark
På en attraktiv grund ved Silkeborg Langsø er der opført 29 boliger af høj kvalitet. Byggeriet har fået navnet Langs Søen, og det omfatter fem rækkehuse med tre boliger i hver samt en bagvedliggende længebygning med 14 ejerlejligheder.
Det er planen at bygge yderligere to længehuse, der vil bringe det samlede antal boliger op på 75.
Langs Søen er opført af Udsigten Silkeborg og udviklet af Laban Arkitekter, der har været totalrådgiver på projektet med Stokvad som underrådgiver på ingeniørydelserne.
Byggeriet er udført i totalentreprise af Raunstrup Byggeri, der også selv har leveret tømrerentreprisen.
Langs Søen er opført på et lille plateau i et naturskønt område med udsigt til både sø og skov. Frem til 2015 husede grunden den finske koncern Fiskars afdeling i Silkeborg, og siden er virksomhedens bygninger blevet revet ned for at gøre plads til det nye boligbyggeri.
– Det er en grund, som vi har været opmærksomme på i nogle år, siger Christian Bech Isager, der er partner i det Silkeborg-baserede arkitektfirma, Laban.
– Da Silkeborg fik en ny motorvej, kunne vi se, at Vestre Ringvej blev mindre trafikeret, og det gjorde kun den velbeliggende grund endnu mere attraktiv. Hos Laban har vi udviklet grunden, og vi har medvirket ved udarbejdelsen af den nye lokalplan, forklarer Christian Bech Isager.
Det var også Laban, der tog kontakt til bygherren Mikael Glerup, der har opført Langs Søen i regi af sit selskab Udsigten Silkeborg ApS.
– Ligesom os kan han godt lide at bygge pænt, siger Christian Bech Isager, der betegner Langs Søen som et ambitiøst byggeri.
I april 2019 tog Raunstrup første spadestik til de fem rækkehuse med tre boliger i hver. Boligerne er på 119, 120 eller 141 kvm og består af enten fire eller fem værelser. Med de vinklede tagkonstruktioner varierer byggeriet fra en til to etager.
Det bagvedliggende længehus med to opgange blev påbegyndt i december 2019, og det rummer boliger, der varierer fra 102 til 239 kvm med fra tre til syv værelser. Bygningen spænder fra tre til fem etager, og øverst er der indrettet penthouselejligheder i to etager.
På længehuset er der også visuelt leget med formerne. Igen har bygningen sin helt egen vinklede tagkonstruktion, og det giver indenfor nogle ekstraordinære rum, som partner i arkitektfirmaet Laban, Henrik Kamp Ditlev, udtrykker det.
– I Silkeborg har vi mange rækkehuse med flade tage, og vi vil gerne lave nogle nedslag i byen, hvor vi arbejder med helt andre former. Som man kan se, opnår vi meget ved at bryde den firkantede form. Tagenes konstruktion giver os mulighed for at lege med facaderne, og vi får nogle spændende boligtyper og rum, som leder tankerne til New York og Berlin. Danske boliger må godt få lidt mere kant. Der må gerne være nogle wauw-oplevelser i blandt, siger Henrik Kamp Ditlev.
Hos Stokvad Rådgivende Ingeniører var partner Henrik Krogh Sloth glad for at arbejde med de specielle tagkonstruktioner.
Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze
En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus