Systematic

:
april 2021
Systematic - facade

Højhuset er opført kun 20 meter fra Aarhus Å.

Systematic - vinduer

Tårnet består af to betonkerner med indbyggede stålwirer, som er opspændt med 200 tons og fæstnet i en to meter tyk betonbundplade.

Systematic - gangareal

Integreret i væggene bag den akustikregulerende beklædning findes skjulte loggers.

Systematic - dekoration

Karakteristisk for indretningen af huset er de grafiske værker, som integrerer sig i bygningen.

Systematic - køkken

I samarbejde med Systematic, er der arbejdet med specialfremstillede snedkerkøkkener i hele huset.

previous next

Skulpturelt højhus ved Aarhus Å

Under to km fra Rådhustårnet, har bygherren Olav De Linde i samarbejde med den internationale softwarevirksomhed Systematic opført et eksklusivt højhus på 15 etager

Byggefakta

Systematic
Søren Frichs Vej 37-39
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Byggeselskab Olav de Linde
Arkitekt:
Olav de Lindes tegnestue, Erik Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Base Erhverv A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
7350 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2018 - december 2020

– Det var den daværende stadsarkitekt, Stephen Willacy, som foreslog os, at bygge et højhus. Vi havde indledningsvis arbejdet med en lav men meget langstrakt bygning i begyndelsen. Ved at rejse bygningen som et tårn, blev der skabt forbindelse mellem Søren Frichs vej og det populære rekreative stiforløb langs Aarhus Å, Brabrandstien, fortæller arkitekt Jan Olesen fra bygherren Olav de Lindes egen tegnestue og fortsætter:

– Vi var begejstrede for idéen og gik strakt i gang med at skitsere på et hus, der både var i dialog med det nære miljø langs åen og med byens øvrige tårne og fremtidige højhuse.

Idéen om et højhus var dels i tråd med kommunens vision om udbygning gennem fortætning af bygningsmassen i Aarhus by, og samtidig var det muligt at give naturen plads og understøtte de rekreative forbindelser i byen.

En skulpturel bygning

Det høje hus fremstår slankt og med proportioner, der forstærker kontrasten mellem det horisontale og det vertikale. Den eksisterende bygning i tre etager har blødstrøgne gule teglfacader og står som en lys base i kontrast til tårnets mørke facade.

– Med inspiration fra byens kobbertårne og i harmoni med de gesims- og karnapafdækninger i forpatineret kobber, som karakteriserer den oprindelige bygnings tre etagers atrium, så valgte vi et let og stilrent udtryk med en varm og gylden facadebeklædning, fortæller arkitekt Jan Olesen.

Et erfarent team

Til projekteringen af for projektet gik Olav De Lindes tegnestue i samarbejde med Erik Arkitekter A/S. Base Erhverv A/S blev valgt som hovedentreprenør til realiseringen.

Kun 20 meter fra Aarhus Å

– Grundet nærheden til åen og det høje vandspejl på stedet, er tårnet bygget på 250 pæle i 28 meters dybde. Tårnet består af to insitu støbte betonkerner med indbygget stålwire, som er opspændt med 200 tons og fæstnet i en to meter tyk betonbundplade. Herved kan huset udkrage seks meter og få et let og svævende udtryk med store glaspartier, fortæller byggeleder Kenneth Gregersen fra hovedentreprenørfirmaet Base Erhverv A/S.

Store buede glas

I kontrast til de massive gule mursten i Systematics gamle domicil, så har tårnet et let og skulpturelt formsprog med runde hjørner og store glaspartier. Vertikale lameller understøtter bygningens dynamik og tilfører facaden variation og dybde.

– De runde glasfacader er specielt støbt på en fabrik i Tyskland og hejst på plads med en kran, fortæller projektleder Anders Gottfred Petersen fra Erik Arkitekter A/S. Tegnestueleder Morten Bluhm supplerer:
– Trods de store vinduespartier på 1,5 m × 3,8 m, er det lykkedes at nå ned på en karmbredde på kun 72 mm, hvilket giver huset et let og elegant udtryk.

Vinduespudsning

– Med store glasfacader i 15 etager, har det været vigtigt at indtænke en løsning til vedligehold. Vi har derfor installeret en lille kran med en vogn, som kan hejses ud over siden på taget og benyttes til bl.a. pudsning af de store vinduespartier, fortæller projektleder Anders Gottfred Petersen fra Erik Arkitekter.

Klimaskærmen

I lokalplanen var der krav om, at tårnet skulle beklædes med kobber.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 1

Bolig og butik

Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset

Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze

Kontorhus

Emil Christian Hansen Hus

Carlsberg Byens gyldne stjerne

Bolig

Emmahus

Leg med murværket i Bellakvarter

Offentlige kontorer

Erhvervsarkivet - Retten i Aarhus

En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus

Skole

Erlev Skole

Skolebyggeri med innovative byggeprocesser og materialevalg

Bolig

Langs Søen

Boliger med wauw-effekt

Lager

Proshop, Højbjerg

Danmarks største robotlager bygget på rekordtid

Bolig

Risskov Husene

Ny bydel kun fem km fra Aarhus C

Bolig

Sukkerkvarteret, 2. etape

Nye boliger i rustik, charmerende skal

Domicil

Systematic

Skulpturelt højhus ved Aarhus Å

Lager

Taulov Dry Port

Kæmpemæssigt vartegn