Sukkerkvarteret
Vesterbro
5000
Odense C
Danmark
Alene beliggenheden er yderst attraktiv, lige midt i Odense, i kort gåafstand til Rådhuset og med adgang til letbanen. Boligernes samlede etageareal er på 6.200 kvm og udgør 2. etape af Danicas boligprojekt, Sukkerkvarteret 1. etape var 32 nyopførte rækkehuse. Det hele ligger på grunden, hvor der i 1873 blev opført et sukkerkogeri, som ophørte 100 år efter. Siden har man udnyttet stedet til erhverv og kultur, men nu er det så omdannet til et dejligt boligkvarter, som tager afsæt i en helhedsplan for det tidligere industrikvarter.
Der er tale om 74 helt nye og moderne lejligheder, som spænder fra 50 til 124 kvm, alle med altan eller tagterrasse. Boligerne er med stor kreativitet og respekt indrettet i sukkerkogeriets gamle, ærværdige bygninger, hvor man har gjort meget ud af at sikre, at de gamle 1800-tals-bygningers arkitektur og karakter, facader og vinduespartier bevares eller genskabes i størst muligt omfang.
Projektansvarlig hos totalentreprenør Dansk Boligbyg, Bjarne Andersen, fortæller:
– Hovedbygningen i projektet er den tidligere teaterbygning. Tagkonstruktionen har muliggjort oprettelse af flotte tagterrasser, hvor man har oprettet konstruktioner, der minder om rækkehuse. Fra en dør i tårnbygningen ved siden af har man adgang til tagterrassen og derfra ind i lejlighederne. Der forefindes ovenlysvinduer på tagterrassernes trægulv, som giver ovenlys til de store lejligheder nedenunder. På gårdsiden er den tidligere teaterbygnings facade blevet brudt ned og genopbygget i samme stil med de karakteristiske store buer, som er vinduespartier og opgange. På den anden side af bygningen har man bevaret den eksisterende facade, men sat nye vinduespartier i. Disse lejligheder er oprettet oven på FOA’s kontorer, som vender ud mod gaden. Over for buerne i den gamle teaterbygning befinder sig de såkaldte ateliérboliger, som er i to plan, hvor vi har skullet bibeholde facaden med en række smukke buer. Ovenpå har vi bygget en 1. sal i lette materialer.
– Det gule tårn, som er meget karakteristisk for bygningsmassen, har fået helt ny skalmur, som er sat uden på den gamle mur. Denne nye skalmur går langt op men ikke helt til toppen. Den øverste del af tårnet er bevaret. Der er tale om blødstrøgne, gule mursten. Der er blevet sat flotte altaner op og lavet nye facadeåbninger, hvilket i øvrigt var en stor udfordring, konstaterer Bjarne Andersen, og fortsætter:
– Derudover er der den store, fritstående bygning, kaldet Sukkertoppen, hvor vi har ladet ca. halvdelen af facaden og den ene gavl stå som en hul skal med kælder, men ellers har bygget resten og hele indmaden op fra ny. Den nyopbyggede facadedel har udseende som den gamle, men man har lavet nogle høje, gennemgående udskæringer i både facader og gavle, som er pudset op i en smuk, indfarvet grå overflade.
Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze
En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus