Lindholm

:
januar 2009
Lindholm på Sluseholmen spænder over et forskelligartet boligbyggeri med mange facadevalg og planløsninger. Byggeriet er inspireret af Amsterdam. Der er plads til egen kano for kanalhus-stuelejlighederne. Her kan ejerne benytte en tilvalgt ponton fra deres altan til at komme om bord i egen kano. Euro Industries A/S. har stået for opsætningen af facaderne, inklusive vinduer, i hele byggeriet.
I de kanalhuse, som udgør ”endevæggene” i de fire karreer, er der ingen opgange. Ved stue- og førstesalslejlighederne går man direkte ind fra gårdniveau. På de øvrige etager er der adgang via svalegange. Vinduer med mahognirammer i forskellige typer og mål er specialfremstillet af Pro Tec Vinduer.
Der er terrasser til alle lejligheder i forskellige udformninger. Fælles er, at der er brugt hårdt træ til gulvene.
I midten af Lindholm bliver der et fælles areal med både fliser og grønt område. IBF Nørresundby A/S har leveret fliser til arealet i en koksgrå farve, der er designet til opgaven.
Fælles for alle lejligheder er, at de er holdt i lyst og med et skønt lysindfald. Fra alle værelser er der udgang til terrasse.
De øverste lejligheder har egen tagterrasse. Ovenlys fra lejligheden rejser sig som et lille tårn. Det er beklædt på toppen med hårdt træ og kan bruges som bord.
previous next

Forskellighed gennem facader

Der er mange finesser ved det Amsterdam-prægede boligbyggeri Lindholm på Sluseholmen, som giver det et nærmest kunstnerisk udtryk

Byggefakta

Lindholm
Kenny Drews Vej 20
2450 København
Danmark

Bygherre:
Lindholm ApS
Arkitekt:
Gröning Arkitekter
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
PB Landskab ApS
Areal:
14500 kvm.
Byggesum: 
500 mio. kr.

Jeg sejler lige ned efter mælk til kaffen.

Det kan meget vel være scenariet for boligejere i byggeriet Lindholm på Sluseholmen i København. Her har man skabt et byggeri med kanaludsigt for alle lejligheder og med plads til egen kano for kanalhus-stuelejlighederne og udsigtsrige tagterrasser for de øverste lejligheder. I kanalhus-stuelejlighederne kan ejerne benytte en tilvalgt ponton fra deres altan til at komme om bord i egen kano og nuppe en sejltur i de københavnske kanaler. Det er nærmest husbåde på land. Men naturligvis er byggeriet ikke kun for bådentusiaster. Det er også muligt at komme frem i bil og parkere i den tilhørende p-kælder.

I hjertet af kanalbyen

Lindholm består af 146 lejligheder i størrelsen fra 64 kvm til 157 kvm – vel at mærke boliger, hvor der kun er få identiske planløsninger. Hovedparten af lejlighederne er med forskellige planløsninger og flere med forskudte niveauer. Her er en variation, så der er noget for enhver smag. Et indtryk man allerede bliver præsenteret for, når man står ude og kigger på byggeriet, der ligger blandt to andre identificerbare byggerier, Kidholm (se byggeplads.dk nr. 1-2008) og Hjortholm. Lindholm er placeret i hjertet af kanalbyen, hvilket gør miljøet mere intimt og beskyttet. Ud mod kanalerne kommer der ingen nysgerrige forbipasserende gående forbi vinduerne – der bliver højst tale om kano- og kajakroere.

Fra erhverv til boliger

Hele Sluseholmen har gennem en årrække været under forvandling fra et nedslidt erhvervsområde til en charmerende kanalby a la Amsterdam. Det er den hollandske arkitekt Sjoerd Soeters, der driver tegnestuen Soeters Van Eldonk architecten, der har været med til at udarbejde den overordnede plan for hele Sydhavnen, hvor der etapevis skal bygges omkring 5.000 boliger plus institutioner, skole, butikker, restauranter og andet erhverv. Som i Amsterdam er hovedidéen i Sydhavnen at skabe en kanalby med karreer sammensat af huse, der ser forskellige ud.

- Det bliver nærmest et landsbymiljø, lyder det fra arkitekt Claus Gröning fra Gröning Arkitekter ApS, der har tegnet Lindholm i samarbejde med en række andre arkitekter og været det koordinerende arkitektfirma på Lindholm.

Forskellige huse

Forskelligheden er tydelig og altså ikke noget, man skal lede efter. Som boligejer vil man let kunne forklare besøgende, hvor man bor, f.eks. i huset med den blå facade.

Lindholm, der består af både kanalhuse, kajhuse og posthuse, er da også et smukt maleri set udefra. Både kanalhuse og kajhuse er yderligere inddelt i et antal mindre huse med hver sin facade.

Man kunne let have frygtet, at der med et utal af forskellige facader ville gå lidt for meget patchwork i den, men de forskellige facader går fint i hak som i et puslespil. Både facadevalg, vinduespartier og døre er så forskellige, at man umiddelbart forsøger at finde sin egen favorit – men uden held, for hvert ”hus” har sin egen stil og charme, der samtidig formår at indgå i en helhed.

F.eks. er der brugt forskellige Petersen Tegl, nogle facader er beklædt med eternitplader, andre med træ og andre igen med facadetegl. Det er Euro Industries ApS, der har stået for opsætningen af facaderne, inklusive vinduer, i hele byggeriet. Et skrædderarbejde, hvor sømmene holder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation