Lindholm
Kenny Drews Vej 20
2450
København
Danmark
Jeg sejler lige ned efter mælk til kaffen.
Det kan meget vel være scenariet for boligejere i byggeriet Lindholm på Sluseholmen i København. Her har man skabt et byggeri med kanaludsigt for alle lejligheder og med plads til egen kano for kanalhus-stuelejlighederne og udsigtsrige tagterrasser for de øverste lejligheder. I kanalhus-stuelejlighederne kan ejerne benytte en tilvalgt ponton fra deres altan til at komme om bord i egen kano og nuppe en sejltur i de københavnske kanaler. Det er nærmest husbåde på land. Men naturligvis er byggeriet ikke kun for bådentusiaster. Det er også muligt at komme frem i bil og parkere i den tilhørende p-kælder.
Lindholm består af 146 lejligheder i størrelsen fra 64 kvm til 157 kvm – vel at mærke boliger, hvor der kun er få identiske planløsninger. Hovedparten af lejlighederne er med forskellige planløsninger og flere med forskudte niveauer. Her er en variation, så der er noget for enhver smag. Et indtryk man allerede bliver præsenteret for, når man står ude og kigger på byggeriet, der ligger blandt to andre identificerbare byggerier, Kidholm (se byggeplads.dk nr. 1-2008) og Hjortholm. Lindholm er placeret i hjertet af kanalbyen, hvilket gør miljøet mere intimt og beskyttet. Ud mod kanalerne kommer der ingen nysgerrige forbipasserende gående forbi vinduerne – der bliver højst tale om kano- og kajakroere.
Hele Sluseholmen har gennem en årrække været under forvandling fra et nedslidt erhvervsområde til en charmerende kanalby a la Amsterdam. Det er den hollandske arkitekt Sjoerd Soeters, der driver tegnestuen Soeters Van Eldonk architecten, der har været med til at udarbejde den overordnede plan for hele Sydhavnen, hvor der etapevis skal bygges omkring 5.000 boliger plus institutioner, skole, butikker, restauranter og andet erhverv. Som i Amsterdam er hovedidéen i Sydhavnen at skabe en kanalby med karreer sammensat af huse, der ser forskellige ud.
- Det bliver nærmest et landsbymiljø, lyder det fra arkitekt Claus Gröning fra Gröning Arkitekter ApS, der har tegnet Lindholm i samarbejde med en række andre arkitekter og været det koordinerende arkitektfirma på Lindholm.
Forskelligheden er tydelig og altså ikke noget, man skal lede efter. Som boligejer vil man let kunne forklare besøgende, hvor man bor, f.eks. i huset med den blå facade.
Lindholm, der består af både kanalhuse, kajhuse og posthuse, er da også et smukt maleri set udefra. Både kanalhuse og kajhuse er yderligere inddelt i et antal mindre huse med hver sin facade.
Man kunne let have frygtet, at der med et utal af forskellige facader ville gå lidt for meget patchwork i den, men de forskellige facader går fint i hak som i et puslespil. Både facadevalg, vinduespartier og døre er så forskellige, at man umiddelbart forsøger at finde sin egen favorit – men uden held, for hvert ”hus” har sin egen stil og charme, der samtidig formår at indgå i en helhed.
F.eks. er der brugt forskellige Petersen Tegl, nogle facader er beklædt med eternitplader, andre med træ og andre igen med facadetegl. Det er Euro Industries ApS, der har stået for opsætningen af facaderne, inklusive vinduer, i hele byggeriet. Et skrædderarbejde, hvor sømmene holder.