Stenhus Gymnasium & HF
Stenhusvej 20
4300
Holbæk
Danmark
For tre år siden rykkede håndværkerne indenfor på Stenhus Gymnasium & HF i Holbæk. Her ventede en omfattende og meget tiltrængt renovering og ombygning af det hæderkronede, gamle gymnasium.
I årevis havde gymnasiet været hårdt angrebet af skimmelsvamp. Så omfattende, at dele af gymnasiet var lukket af. Sundhedsrisikoen ved de inficerede lokaler var for stor, så elever og lærere måtte klumpe sig sammen i de resterende lokaler og fællesarealer.
Derfor var glæden stor, da det daværende Vestsjællands Amt besluttede at gennemføre en gennemgribende renovering af de eksisterende bygninger, samt nye tilbygninger, så skolen kunne få løst de pladsproblemer, skolen havde at kæmpe med, selv uden problemerne med skimmelsvamp.
Med omkring 1.000 elever er Stenhus Gymnasium & HF en af de største uddannelsesinstitutioner på Vestsjælland.
Fra første færd stod det klart, at renoveringen af de godt 30 år gamle bygninger ville blive en udfordring for både håndværkere, lærere og elever. Størstedelen af arbejdet skulle gennemføres samtidig med, at eleverne skulle have undervisning.
Men det var et problem, der nødvendigvis måtte finde sin løsning. Alternativet var ganske enkelt uacceptabelt.
Vestsjællands Amt sendte projektet i licitation. En såkaldt omvendt licitation, hvor det blev meddelt, hvad man ønskede gennemført og hvor stort et budget, man havde til rådighed.
Det blev entreprenørselskabet B. Nygaard Sørensen A/S – BNS – der gav det vindende bud i licitationen.
BNS har godt 100 medarbejdere, håndværkere og funktionærer, og har siden firmaet blev stiftet i 1987, specialiseret sig i totalentrepriser inden for nybyggeri, byfornyelse, ombygning og renovering.
BNS har gennem årene blandt andet gennemført adskillige renoveringer og nybyggerier af skoler og andre uddannelsesinstitutioner, så der var et væsentligt erfaringsgrundlag at trække på, da arbejdet med renoveringen af Stenhus Gymnasium & HF blev påbegyndt.
Første fase blev gennemført i 2005-2006. I virkeligheden den fase, der medførte de færreste praktiske problemer for undervisningen, idet der var tale om den fløj, der var blevet lukket på grund af skimmelsvampen.
Al erfaring, når det gælder skimmelsvamp, viser, at når håndværkerne begynder arbejdet, så dukker der nye og flere problemer op.
Det holdt stik på Stenhus Gymnasium & HF. Hver gang et loft eller en vægbeklædning blev fjernet, voksede omfanget af skimmelsvampeproblemet.
Det betød, at stort set hele den eksisterende fløj blev revet ned. Kun fundamentet og bygningens bærende elementer blev tilbage. Alt andet er nyt. I samme ombæring blev fløjen udvidet, så der blev plads til nye undervisningslokaler og ikke mindst laboratorier til fysik, kemi og biologi.
Både BNS og arkitekten Vilhelm Lauritzen A/S i København havde lige fra første færd lagt stor vægt på byggeriets fysiske fremtoning.
Lokalerne skulle fremstå som lyse og indbydende. Samtidig var alle parter meget opmærksomme på at opnå en løsning, der sikrede et godt indeklima.
Som "brændt barn, der skyer ilden" var ikke mindst skolens ledelse meget opmærksomme på, at der blev installeret et godt og effektivt klimaanlæg, som kunne imødegå og forhindre, at det frygtede problem med skimmelsvamp skulle dukke op igen.