Butikscenter
HC Ørstedsvej 3
9900
Frederikshavn
Danmark
Det har faktisk ikke noget navn, det kunne hedde "Pejlemærket", for det er faktisk, hvad det er. Det ny handelscenter i Frederikshavn er på 6.400 kvm på 16.740 kvm grund, så det skulle være til at få øje på – og det er det også.
Det nye handelscenter er placeret ved Frederikshavns vestlige indkørsel ved rundkørslen, som forbinder Hjørringvej med ringvejen omkring byen. Det byder sig til for byens beboere, gæster, egnens turister og pendlere til og fra byen. Adressen er H.C. Ørstedsvej, og det nye byggeri er indpasset i et område, der i forvejen er præget af kraftig handelsaktivitet.
Centret ligger klædt i næsten hvidt – lyst og imødekommende i brudte blokke i en halvcirkel omkring et parkeringsareal foran – som et stort smil.
For Årstiderne Arkitekterne, der har tegnet det nye handelscenter, har udfordringen især været, at indpasse et relativt stort og rummeligt handelscenter i det, der var i forvejen, og desuden få en lang række funktioner til at gå op i en højere enhed.
- Vi var jo klar over, at centeret ville blive et pejlemærke for de besøgende til Frederikshavn, der kommer ad landevejen fra Hjørring. I forhold til det funktionelle skulle det være enkelt for kunderne at komme til og fra og give god eksponering for de virksomheder, der nu lever der til hverdag, siger Rasmus Sørensen, arkitekt på projektet.
Derfor ledes kunderne ind på en overskuelig parkeringsplads foran byggeriet med i alt 138 parkeringspladser – mens den tunge trafik med vareleverancer kommer ind fra bagsiden af byggeriet uden at blandes med kunderne, hvilket giver en god logistik.
De fem butikker er placeret som i et cirkelslag, der omfavner pladsen.
Der er tale om et rationelt byggeri af en vis volumen, og derfor har hensynet også været at skabe et byggeri, der – trods sin størrelse – virker let og luftigt. Alle bygningsenhederne er da også lyse, og Rasmus Sørensen nævner detaljen med vandrette spor, i betonelementerne, som fremmer fornemmelsen af lethed.
- Årstiderne står for en række meget forskellige opgaver lige fra omdannelse af gamle fabriksbygninger til nye miljøer, planer for udvikling af bydele m.v. Men vi står også bag en række handelscentre, som typisk indpasses i eksisterende miljøer. Her er kunsten hver gang at få alle hensyn taget i ed, kommune, bygherre, kunder, leverandører med flere, siger arkitekten.
Bygningens konstruktion har i øvrigt beton som bærende elementer. Ydermurene er opført, så man ikke aner det næsten flade tagpaptag, hvilket er med til at begrænse indtrykket af et stort byggeri.
- Byggeperioden har med det hele varet halvandet år, og hele processen er forløbet som planlagt, siger Rasmus Sørensen.
Solar har leveret såvel indendørs som udendørs belysning samt alle nødvendige elinstallationer som stik, forsyningsveje m.v.
Rækken af kædebutikker er blevet forsynet med de såkaldte Dus-armaturer, der som udgangspunkt er et praktisk og fleksibelt skinnesystem med en mængde af kombinationsmuligheder.
Det bygger på et princip om, at såvel fremføringen af forsyningen som selve armaturerne er integreret i skinnen. Der er tale om et almindeligt dobbelt lysrørsarmatur, som klikkes op i systemet.
- Det giver mulighed for dels en meget overskuelig, nem og hurtig installation, dels at ønskede ændringer er nemme at foretage senere. Det er et meget fleksibelt og anvendeligt system, siger belysningskonsulent Morten Petersen fra Solar.