Lisbjergskolen
Lisbjergvej 15
8200
Århus
Danmark
Ud af det meget bakkede landskab nord for Århus dukker et skulpturelt og levende byggeri op og markerer sig som et spændende sted, som var det et helt andet kulturelt sted. Lisbjergskolen ligger på en bar mark og venter, på at byen slutter op omkring den. I 2006 udskrev Århus Kommune konkurrencen om både en ny skole i Lisbjerg og en tilhørende byplan. En vanskelig opgave, der er løst ved at tage opgaven alvorligt og gøre skolen til en del af den nye bydels samlingssted. Samtidigt havde det vindende forslag en fin struktur til den byplanmæssige opgave, der især tog udgangspunkt i bydelens skalatrin og menneskets færden.
Lisbjergskolen kan entreres fra mange sider og væver sig på den måde også ind i den kommende by. Den på afstand komplekse sammenstilling af changerende, skråt afskårne kasser er separerede afsnit. Disse voluminer støder til en samlende glasbygning med skoletorvet. Her er samlet en række funktioner, og er i høj grad også et tilgængeligt rum uden for skolesammenhængen.
Arkitektfirmaet bag, Kjaer & Richter, har på en meget præcis måde formået at forene en høj rumlig kompleksitet med et i øvrigt enkelt byggeri. Tegnestuen har stor erfaring i undervisningsbyggeri, hvor de formår at gribe fat i stedet og bruge nogle materialer, der underbygger det arkitektoniske udtryk.
At tilpasse proportioneringen til forskellige skalatrin er også et kendetegn for deres arkitektur. Men teamet MTHøjgaard, Kjaer & Richter, Bascon, GBL og Gorm Nielsen har også været på arbejde, for det var et meget detaljeret byggeprogram, bygherren leverede. Med vægt på fremsyn var der taget stilling til utrolig mange punkter vedrørende fx materialer, miljø, drift og praktisk hverdag.
Bygherrerepræsentant Henriette Kristensen fra Århus Kommune/Børn & Unge fortæller:
- Det har virkelig været en holdopgave, og det afspejler sig i resultatet, som vi alle er meget begejstrede for. Samarbejdet og resultatet vil efter den nye karakterskala godt kunne nærme sig 12.
- Det flotte er jo netop, at teamet med MTH, Kjaer & Richter, Bascon, GBL og Gorm Nielsen har opfyldt byggeprogrammet næsten 100 %. Det vil jeg som bygherrerepræsentant godt rose holdet for, de har virkeligt læst på "lektien" og løst opgaven, siger Henriette Christensen.
Skolen er opbygget med en bygning for indskolingen og en for mellemtrinet, begge med faglokaler i stueplan og to etager med undervisningslokaler ovenpå. Det sidste afsnit for de ældste børn er endnu ikke bygget, men bliver bygget over gymnastiksalen omkring en tagterrasse. Den sidste fløj, der støder til det centrale torv, er administration, sundhedscenter og sognegårdsfaciliteter, der forstærker skolen som byens kulturhus.
Konstruktionsmæssigt er byggeriet enkelt med bærende facader i beton, der muliggør en omstrukturering af undervisningsfaciliteterne. Expan A/S har i alt leveret og monteret 10.000 kvm betonelementer til bagmure, skillevægge og kældervægge. Huldæk, i alt 6.500 kvm, er leveret af Tinglev Elementfabrik A/S.