Ragnhildgade
Ragnhildgade
2100
København Ø
Danmark
At bevæge sig rundt i Rovsinggade-kvarteret på Ydre Østerbro i København er en rejse gennem tiden: Fra småindustriens og håndværkstedernes svundne epoke over 1980ernes første udflytningsbølge i murværksboliger med rejste tegltage til børneinstitutioner i hobetal for nyetablerede familier i det 21. århundredes almene lejemål.
Nu er vi ankommet til flygtighedens tidsalder, hvor nomadesegmentets behov for fleksibilitet, hurtighed, præcision og prisbevidsthed vejer tungere end de sindige mursten fra dengang, folk flyttede ind for at blive boende.
Boligbyggeriet er blevet et helligt mantra for enhver siddende regering; og det kan ikke gå for hurtigt med at skaffe kvalitetsrammer til både de unge på farten og til seniorerne, hvis hu ikke længere står til hus og have. Det er også baggrunden for, at en af de føren-de udbydere af den type overkommelige lejemål i den almene boligsektor, KAB Bolig, har udviklet Almenbolig+ konceptet. I de tilhørende overskrifter står hurtig opførelse, industriel præcision og lav pris. Og, at lejerne skal være indstillet på selv at give en hånd med i den daglige vedligeholdelse, så budgettet til vicevært og ejendomsdrift næsten kan nulstilles.
Idéen er en aflægger af fordums overborgmester Ritt Bjerregaards drømme om billige boliger, som dermed på trods af alle odds har båret en slags frugt; godt nok ikke til de bebudede 5.000 kroner om måneden, men tæt nok på: En treværelsers på 86 kvm i Ragnhildgade koster 6.400 kroner!
Dagskursen for moderne boligbyggeri i hæderlig kvalitet ligger på op til det dobbelte af de 8.500 kr. pr. kvm, som Ragnhildgade har trukket ud af bygherren Domeas bankkonto.
Når det alligevel kan lade sig gøre i dette projektet med 113 familielejemål i størrelser fra 85 til 123 kvm, så skyldes det ikke mindst totalentreprenøren Scandi Byg. Denne byggevirksomhed med hjemsted i Løgstør er én ud af ganske få danske industrivirksomheder, som er lykkedes med at masseproducere præfabrikerede boliger i en rationel industriel proces uden, at en moderne dansker omgående dømmer planøkonomisk kassearkitektur fra Østblokken. I stedet øges tilliden til en præcis, kontrolleret og nøje reguleret produktion, mens der skabes luft til at sænke prisen uden at give køb på kvaliteten. Det er sådan, man indsnævrer afstanden til pensionskassernes berømte soliditet i materialevalg og sejlivede løsninger.
Scandi Byg er blevet så god til det, at den jyske entreprenør nu sammen med ONV Arkitekter og tegnestuen jaja architects har vundet to af Københavns kommunes rammeaftaler med de almene boligselskaber om opførelse af ikke færre end tæt på 1.000 boliger til Almenbolig+; 650 er leveret, 350 flere er på vej.