Lysningen
Beriderbakken 9
7100
Vejle
Danmark
Sammen med Realdania er Kræftens Bekæmpelse i gang med at opføre syv nye, moderne rådgivningscentre, de såkaldte Livsrum. Lysningen i Vejle er nummer tre i rækken – og det største af dem alle. Placeret med Vejle Sygehus som nærmeste nabo og smukt pakket ind i den bagvedliggende skov, kunne man dårligt tænke sig en bedre placering.
Formålet med de nye centre har været at skabe huse, som inviterer kræftramte og pårørende indenfor, og som har en placering og en udformning, som gør det let at komme på besøg.
Hvert af de syv centre er opført af et unikt hold. Tre entreprenører blev prækvalificeret til hvert projekt, hvorefter de udvalgte et ingeniørfirma og ét ud af ti unge arkitektfirmaer, som Kræftens Bekæmpelse havde forhåndsvalgt. Målet var at give de unge arkitekter mulighed for at komme på banen til at tænke i humanistiske baner gennem en opgave med et klart socialt sigte. Efterfølgende udskrev man en totalentreprisekonkurrence, som i Vejle blev vundet af Raunstrup A/S i samarbejde med arkitektfirmaet Arcgency og ingeniørerne Hundsbæk og Henriksen.
Projektleder Bent Hansen har været glad for samarbejdet, og han roser de unge arkitekter, som har tegnet Livsrummet i Vejle:
- Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Arcgency. Jeg synes, at de unge arkitekter har haft mange gode idéer og har været fantastiske til at gå helt ind i detaljen.
Det er et hus præget af organiske former, varme og medmenneskelighed, der møder én på skrænten foran skoven. Facaden er opført af lyse sinusplader, hvorpå der er monteret Douglas-lister. Der er en nærmest symbolsk effekt over trælamellerne, der smyger sig om huset som en beskyttende kappe – ligesom huset selv beskytter sine brugere.
Listerne i lærketræ er monteret i forskellige afstande og højder, så byggeriet får et spændende og varierende udtryk, der virker som en naturlig forlængelse af skovens grønne kulisse. Huset fremstår med forskellige udtryk alt efter vinklen, man betragter det fra. Og lægger man afstand til huset ligner det næsten et omhyggeligt opbygget tændstikhus i kæmpestørrelse.
Aluminiumspladerne og listerne i træ brydes af store glasfacader, som sikrer et godt lys i byggeriet og en transparens, der for nye gæster afmystificerer husets indre.
Lysningen er opdelt i fire mindre, forbundne huse. De varierende afstande mellem Douglas-listerne får de to af husene til at fremstå mere transparente, mens de to andre får mere tyngde.