Kalundborg Rådhus
Holbækvej 141B
4400
Kalundborg
Danmark
Kalundborg Kommune blev ved kommunalreformen i 2007 fusioneret med Bjergsted, Høng, Gørlev og Hvidebæk kommuner. Det gav i de følgende år et større arbejde med at forene de fem gamle kommuners administration og tradition under én hat.
I oktober 2013 kunne kommunen markere, at dette arbejde har nået et foreløbigt slutpunkt, ved indvielsen af kommunens nye rådhus. Nærmere bestemt er det eksisterende rådhus, der ligger i udkanten af byen, blevet renoveret og udvidet til det firdobbelte.
Der er tilføjet tre nye fløje, der arkitektonisk ligner den eksisterende bygning, således at det samlede kompleks fremstår som en ensartet helhed. De nu fire fløje i to etager ligger i forlængelse af hinanden, forbundet med en mellembygning. Bygherren, Kalundborg Kommune, ønskede netop at det udvidede rådhus skulle fremstå som en helhed. Det var opgaven, da projektet blev udbudt i fagentreprise.
Her valgte man en løsning, udarbejdet af Casa Arkitekter A/S fra Næstved, der efterfølgende også løftede opgaven som totalrådgiver på byggeriet, i samarbejde med rådgivende ingeniør, Nielsen og Risager og El-ingeniører, Spangenberg og Madsen A/S. I tæt samarbejde med de mange entreprenører på de enkelte opgaver, blev projektet gennemført stort set indenfor den fastlagte tid.
- Vi havde første spadestik i april 2012 og i løbet af september 2014 var færdiggørelsen af byggeriet så fremskreden, at de fremtidige cirka 350 administrative medarbejdere etapevis kunne rykke indenfor, fortæller Jack Stecher Hansen fra Casa Arkitekter A/S.
- Så nu er kommunens administration med enkelte udtagelser samlet på en adresse. Rådhuset ligger i Kalundborgs absolutte udkant. Derfor er Borgerservice ikke placeret i her. Den ligger mere centralt i centrum af Kalundborg.
Rådhuset fremstår som et rødt murstensbyggeri med rødt tegltag. Et typisk dansk byggeri.
Et byggeri, der tager sig godt ud og falder fint ind i omgivelserne. Det er tydeligt, at man har ønsket et praktisk og funktionelt hus, der er arbejdsplads for mange mennesker. Et byggeri der bekræfter, at det absolut er muligt at opføre et pænt byggeri, uden at det er prangende.
Huset er opført med et råhus med lette ydervægge og derefter skalmuret. Det er bygget op omkring betonsøjler og betonetageadskillere. Første etage og taget er lidt specielt, idet det er bygget op om et sindrigt udført stålskelet.
Stålentreprisen og opførelsen af dette stålskelet havde Hvidovrevirksomheden PMJ A/S, der således har udført et ganske imponerende stykke smedearbejde.