Sydvestjysk Sygehus
Haraldsgade, Lunde Alle og Frihedsvej
6700
Esbjerg
Danmark
‘Det væsentlige er usynligt for øjet’, sagde den Lille Prins i den filosofiske klassiker ‘Den Lille Prins’ skrevet af Antoine de Saint-Exupéry.
Kloge ord, der gælder i mange af livets forhold, og som helt bogstaveligt også kan tages i anvendelse i forbindelse med udvidelsen og ombygningen af Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor man netop er ved at være færdig med fase 1 i bestræbelserne på at forvandle det gamle sygehus til et moderne og mere patientfokuseret og funktionelt akutsygehus.
Det usynlige og det reelt udfordrende i forbindelse med etableringen af en helt ny laboratoriebygning, en ny tilbygning til dialysen, der svæver over en eksisterende afdeling, samt renoveringen af patologisk afdeling, er de ekstremt mange installationer, der skal til for at drive et velfungerende hospital. Ventilation, varme, køl, el, vand, spildevand, alarm m.m. er kardinalpunkter, der ikke blot fylder rent fysisk, men som også kræver overblik og ekspertise af den mere hardcore slags – ikke mindst når man taler om etablering af laboratoriefaciliteter. Specielt koblingen af installationerne mellem nyt og gammelt byggeri har været en udfordring, blandt andet på grund af loftshøjderne i det eksisterende byggeri, forklarer ingeniør Ole Bell fra ingeniørfirmaet Oluf Jørgensen A/S i Horsens, der er et af de ingeniørfirmaer i landet med størst erfaring indenfor sygehusbyggeri.
- Moderne installationer fylder ganske enkelt meget mere end tidligere, og det har specielt været udfordrende i forbindelse med moderniseringen af den eksisterende bygningsmasse, fortæller Ole Bell, der vedkender at byggeriet i Esbjerg på mange måder har været en særdeles krævende og udfordrende opgave med mange interessenter og ændrede præmisser sent i byggefasen – ændringer, som netop har involveret de mange skjulte installationer, og som forklarer hvorfor lofterne, her et par uger før aflevering ikke er monteret.
- Der er undervejs i byggefasen givet ekstra bevillinger til indkøb af teknisk udstyr, som har krævet ændringer i indretningen og ikke mindst installationerne, fortæller Ole Bell, der ikke erindrer at have haft en opgave med så mange tilretninger af tegninger.
- Problemet med de sene bevillinger er, at man ikke afsætter en del af pengene til montage, siger Ole Bell, der på trods af de mange uforudsete arbejdsopgaver, har været glad for udfordringen selvom både tid og økonomi er skredet en smule.
- Overskridelserne skyldes ikke alene ekstra bevillinger til udstyr, men også en række bygherreændringer sent i byggefasen, krav om successiv ibrugtagning, udfordrende vejrlig i starten af byggeriet og en uheldig vandskade op mod færdiggørelsen af nybygningen, forklarer Ole Bell, der har været tovholder for de mange fagentreprenører, der vandt EU-licitationen.
- Overordnet må man sige, at det er lykkedes at nå frem til et godt og funktionelt resultatet, når man betænker, at der er tale om om- og tilbygning af et sygehus i drift med installation og flytning af medicinsk udstyr og en omfattende rokadeplan.