Zinkhuset
Amerika Plads
2100
Købehavn
Danmark
Køber man en rejesalat, kan man godt følge sig snydt. For det er som regel ikke mange rejer, der kan lægges på brødet. Men tager man forbi Zinkhuset på Amerika Plads i København, er der fuld valuta for pengene. Der er brugt ikke mindre end 6.000 kvm zink til at beklæde det moderne og eksklusive bolig- og butikskompleks.
Det er et byggeri, der nærmest har form som en kube, men dog med skæve linjer på samme tid. Huset hviler på jorden på den ene side, og er hævet til den anden. Hældningen markerer også, hvor lejlighedstyperne er placeret – de mindste i den lave ende og de største i den høje, hvor facaden er løftet op på søjler.
Egentlig kan man godt sige, at byggeriet er indhyllet i zink, da alle facader er monteret med zink – og altså også det flade tag og undersiden, hvor der alene er brugt 1.500 kvm ud af de samlede 6.000 kvm.
Zinkpladerne til facaderne er leveret og monteret af Jens Lauritsen A/S. De er i flere forskellige bredder i lange baner, hvilket på tæt hold giver en lidt urolig facade. Til gengæld har de en forpatineret overflade, der gør, at huset bliver en smule mat i looket – og altså mere homogent. Med andre ord kan man sige, at zinket har sin forventede patina fra starten og altså ikke ændrer udseende med årene som almindelig blank zink, der med årene bliver mørkere. Zinkpladerne er produceret af firmaet Rheinzink GmbH.
- Vi skulle finde et materiale, som kunne være med til at understrege monolittens tyngde. Zinken gav os mulighed for at arbejde med det samme materiale på facader, tag og den vigtige ”underside” af taget, og derfor valgte vi zink. På afstand får det byggeriet til at minde om en monolit – altså en meget stor sten – midt på Amerika Plads. Samtidig giver de forskellige bredder af zinkplader en struktur i facaden, som er med til at understrege husets tyngde, forklarer Marius Lorentzen fra Arkitektfirmaet Hvidt og Mølgaard.
Men huset adskiller sig også på andre fronter blandt de restaurerede pakhuse og eksklusive nybyggerier. Der er frit syn til Zinkhusets fællesgård udefra. Her åbner byggeriet sig som en stor mund til den ene side. I hver side af ”munden” er der en opgang og imellem altså frit udsyn til gården, der er belagt med samme chaussesten som de omkringliggende offentlige arealer. Det skaber både en helhed og et tilhørsforhold midt på pladsen, da gården flyder sammen med gang- og cykelarealerne udenom og med de to større pladser, der allerede findes på hver side af Zinkhuset.
- Den direkte adgang til gården og den skrå form på bygningen er samtidig med til at slippe lys ind til et ellers mørkt byggeri, siger Marius Lorentzen.
Åbningen ind til gården bliver båret af runde betonsøjler, der giver visioner af, at huset bliver løftet op mod lyset. Det er Spæncom A/S, der har leveret i alt 2.700 ton beton til Zinkhuset, som er brugt til vægge, huldæk, bjælker og, som det eneste synlige, betonsøjlerne. Til at bære betonvæggene er der brugt omkring 250 ton stål leveret af Thy Stål-Byg A/S.
I begge sider er stueetagen dedikeret til butikker med store vinduespartier. Vinduespartierne går igen ind til opgangene, der ligger ved siden af butikslokalerne, men her er der brugt matterede glaspartier for at indikere et andet rum i byggeriet – og altså adskille bolig fra butik. Inde i gården er der yderligere to opgange.
For Zinkhusets beboere er det muligt at benytte en fælles p-kælder for Zinkhuset og de omkringliggende bygninger.