Hede Nielsens Fabrikker
Godsbanegade 2
8700
Horsens
Danmark
Fabrikkens forvandling
Hede Nielsens gamle fabrik er historien om op- og nedgangstider og nu en helt ny epoke. Den store fabrik er nu næsten helt udfyldt af nye funktioner, og indretningen er styret af bygningens karakteristiske grid-struktur. Retten i Horsens er flyttet til fabrikkens ene fløj, 4.500 kvm i 4 etager, mens fitness dk og bygningens oprindelige ejer, Air Liquide, optager en stor del af den modstående fløj. Fra 1. juni 2009 lejer Sprogcenter Midt 1.800 kvm, hvorved næsten hele ejendommen er udviklet og ombygget på 2½ år. Bygningens facader er blevet stemplet bevaringsværdige, selvom en total fredning var på tale. Det ville have umuliggjort en omdannelse som denne, hvor mange har glæde af bygningen. Den gamle fabrik fremstår nu som et markant og urbant byggeri, der har et stort volumen, og en arkitektur, der ikke virker fremmed i bybilledet. Et meget smukt cylinderformet trappetårn i glas opleves både som en nutidig og historisk skulptur på stedet.
Ingeniørfirmaet Oluf Jørgensen A/S Horsens havde et vågent øje med Horsens gamle indstribydel, hvor Hede Nielsens gamle fabrikker lå sammen med slagteriet. Et område, der uden tvivl stod over for en fornyelse. Oluf Jørgensen A/S i Horsens fik option på Hede Nielsen og Rørfabrikken ved siden af. Senere overtog Svanen Development A/S optionerne, og projektet gik i gang. Partneringgruppen blev etableret og består af Svanen Development A/S, Oluf Jørgensen A/S, RUMarkitekter A/S, Torntoft & Mortensen A/S og Kirkebjerg A/S.
Fra alle parter lyder en samstemmende begejstring for samarbejdet, der har haft en fælles målsætning og økonomi. Samtidigt har et tæt samarbejde med Retten været vellykket, ud over at være nødvendigt med deres meget specifikke krav til at separere offentlige og interne adgange.
Svanen Development A/S, RUMarkitekter A/S og Oluf Jørgensen A/S er i færd med at opføre Rørfabrikken ved siden af, som er et stort boligkompleks, mens Slagterigrundens fremtidige udformning er undervejs. RUMarkitekter A/S, Svanen Development A/S og Oluf Jørgensen A/S er også her med i konkurrencen om et center for kultur og handel, der for alvor vil ændre stedets karakter og skabe liv og dynamik. RUMarkitekter var, som tegnestuer ofte er, de første til at se potentialet i bydelen med forladte, men charmerende fabrikslokaler. Tegnestuen flyttede til det som engang bl.a. var elektronikfabrikken Kirk, kaldt Bastian, nu centrum i bydelen.
Fabrikken, som den fremstår i dag, blev opført i 1948 af Hede Nielsen, efter den tidligere fabrik brændte ned. Virksomheden har lavet cykler, fjernsyn, radioer, jernrør og gasarter. I 1960’erne var det byens største arbejdsplads. Produktionen af gasarter blev i 1990’erne overtaget af franske Air Liquide, der nu kun har en lille kontorafdeling i bygningen. Arkitekt M. Preisler tegnede den nye fabrik, der for danske forhold var meget moderne og fremsynet, med et bærende system i jernbeton. Betonsøjlerne er synlige i facaden, og indenfor, hvor de giver et rustikt præg, minder de om stedets historie. Konstruktionen har gjort det meget let at forvandle fabrikken til nye formål. Kaj Møller fra Oluf Jørgensen A/S i Horsens fortæller, at de højloftede rum gjorde det muligt at placere alle de nye installationer.