HKJ Group
Murevej 4-6
6710
Esbjerg V
Danmark
Der er sat turbo til offshore-industrien i Esbjerg. Dermed er der også skruet op for tempoet for en lang række af leverandører af materiel og services til den energisektor, som på nogle år har forvandlet den tidligere fiskerby til Danmarks energimetropol. En af de virksomheder, der mærker boomet er HKJ-Group, som gennem de seneste 25 år har leveret løsninger til energisektoren i form af blandt andet gasturbiner – både on- og offshore. Væksten har krævet stadig mere plads og har senest affødt en 3.300 kvm stor udvidelse af produktion, værksted og administration i et af Esbjergs ældre, ekspanderende industriområder.
Års knopskydninger, tilbygninger og lejemål på forskellige adresser var blevet for uhensigtsmæssig. Derfor er der nu skabt fornyet synergi og optimerede arbejdsgange med en tilbygning, der samler aktiviteterne under ét tag.
Opgaven med at skabe en samlet ramme om aktiviteterne blev tilbage i 2011 lagt i hænderne på Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S, der gik i gang med de første skitser. I september 2013 var man så klar til at tage det første spadestik til et projekt, som både ude og inde skulle fremstå som et harmonisk hele. Der skulle bygges godt 3.300 kvm til det eksisterende domicil og det stod fra starten klart, at det arkitektoniske udtryk skulle matche den oprindelige hovedbygning.
Tilbygningen, der rummer produktions- og lagerhal, kontorlokaler, kantine og anretterkøkken samt diverse personalefaciliteter, er opbygget i 11 meter høje facade-sandwichelementer med overflade af hvid hyperite i de nederste otte meter, som den eksisterende bygning. Der er således tale om en blød overgang mellem nyt og gammelt.
Krav til ekstra højde i produktionshallen har dog betydet at der var brug for en ekstra etage på nybygningen. Den forskel har arkitekten gjort en dyd ud af at markere ved ganske enkelt at udføre de øverste tre meter facadeelementer med sort hyperite. Det sorte bånd er med til at give bygningen en skarp og markant karakter og understreger på klædelig vis det horisontale snit. Bygningsmassen bliver på den måde knap så massiv i landskabet.
God akustik
- Hjertet i den nye tilbygning er den store service- og produktionshal, der både har meget stor loftshøjde, men også skiller sig ud ved sin bredde på 32 meter, fortæller arkitekt Martin Büchert, der har været totalrådgiver på opgaven.
Nerven i hallen er to store traverskraner, der kan løfte de tunge gasturbiner rundt i de overraskende lyse omgivelser. Der er lagt stor vægt på at tilføre dagslys til hallen, der er malet hvid for netop at optimere lysforholdene.
- Arbejdsmiljøet i hallen er tilgodeset – både når det drejer sig om lys, men i høj grad også når det gælder lyd og akustik, forklarer Martin Büchert. Hvidlakerede perforerede ståltrapezplader med bagvedliggende mineraluld udgør 70 procent af loftarealet samtidig med at der er monteret magnesitbundne træuldsplader på alle vægge fra 2,4 meter til 4,8 meter over gulv, for at sikre de gode lydforhold. De robuste plader fremstilles af lange træuldsspåner, som bindes sammen af magnesitmørtel. Den konstellation giver en masse små hulrum, som resulterer i en effektiv akustisk virkning, samtidig med, at magnesit som bindemiddel giver en fremragende brandteknisk kvalitet – uden at træets naturlige egenskaber går tabt. Trods betonvægge og epoxygulve, gør pladerne det muligt at føre en helt almindelig samtale i hallen.