Jysk Landbrugsrådgivning Esbjerg

:
maj 2010

De to ens kuber, der er drejet 90 grader i forhold til hinanden, giver et dynamisk og næsten stablet udtryk. De matte overflader er af Swisspearl-plader fra Holbæk Byggemateriale Compagni A/S.

Fra receptionen er der udsigt til samtlige etager, hvilket gør huset letaflæseligt for de mange besøgende. De centralt placerede trapper med glasværn fra Rødekro Smedie A/S fungerer som en skulptur i det enkelt indrettede rum.

I de åbne kontormiljøer er der lagt et fladvævet Classic Contract-tæppe fra Danfloor A/S. Tæppet har lyddæmpende latexbagside for at reducere støjen.

Kantinen er anlagt, så den let og hurtigt kan opdeles i mindre enheder. Hele området er udstyret med topmoderne AV-udstyr fra Audio-Visuelt Centrum A/S og er derfor velegnet til både foredrag, konferencer, undervisning og møder.

Kontorlandskabet er et miks af storrumskontorer og mindre cellekontorer, som sikrer ro og diskretion. GV-væggene fra Deko loft + væg giver fleksibilitet og lys i indretningen.

previous next

En tvilling er født

Først var der én, og så blev de to. Den sidste af Jysk Landbrugsrådgivnings nye kontor-tvillinger står klar i udkanten af Esbjerg

Byggefakta

Jysk Landbrugsrådgivning
John Tranums Vej 25
6705 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Jysk Landbrugsrådgivning
Bygherrerådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S, Link Signatur A/S
Totalentreprenør:
K.G. Hansen & Sønner a/s
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
4500 kvm.
Byggesum: 
65 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2009 - marts 2010

Den første af tvillingerne så dagens lys i Billund i november. I marts i år stod lillebroren klar i Esbjerg, og så kunne Jysk Landbrugsrådgivnings resterende ansatte endelig flytte ind i nye, moderne lokaler. Medarbejderne er nu samlet på to adresser mod tidligere fem. Det skulle gerne give en masse synergi, samtidig med at centret bevarer sin tilgængelighed for landmændene. Og netop tilgængeligheden var grunden til, at centret blev fordelt på to huse i stedet for at blive centraliseret i ét stort byggeri.

Byggeriet i Esbjerg er i bogstaveligste forstand lillebroren. Ikke bare er det den sidst ankomne i børneflokken, men byggeriet er også en anelse mindre end store­broren i Billund. Egentlig kunne man godt have brugt lidt mere plads, erkender administrerende direktør, Torben Jensen, men lokalplanen har sat sine begrænsninger – ikke så meget på de indvendige kvadratmetre, men mere på de udvendige.

Uventede udfordringer

Et landsplansdirektiv fra 2006 gjorde, at der ikke kunne gives tilladelse til at udvide grunden. Og så var der også lige den fredede § 3-sø – som set gennem førstesalens vinduer ikke ligner meget mere end et halvtørt vandhul – der optager plads i det ene hjørne af grunden.

- Egentlig skulle vi have haft 200 p-pladser for at dække vores behov, men det har vi været nødt til at skære ned til 150. I stedet har vi løst problemet ved at leje os ind på noget jord ovre ved lufthavnen, fortæller Torben Jensen.

Kvadratmetrene var dog ikke det eneste, der drillede. Jysk Landbrugsrådgivning overtog grunden direkte fra landmanden, der ejede den før, og det betød, at den ikke var byggemodnet.

- Undergrunden i blåler og silt krævede en del ekstra fundering og 1,5 million ekstra på budgettet. Alt i alt har vi brugt meget tid på at optimere grunden, og det har også gjort, at byggeriet er blevet forsinket et par måneder i forhold til den oprindelige plan, forklarer den administrerende direktør.

Gæstfrit væsen

Administrationsbygningen i Esbjerg er spejlvendt i forhold til Billund, men ellers er der i sandhed tale om enæggede tvillinger. Materialer, håndværkere, arkitektur og ruminddelinger er stort set identiske – kun dem, der kender tvillingerne ud og ind vil kunne se forskellene. Der er lidt mere arkivplads og et større serverrum i Billund. Den udvendige rampe til vareindlevering har på grund af den mindre grund også måttet lade livet til fordel for en vareelevator, ligesom der er fjernet et mødelokale i forbindelse med kantinen. Alt i alt er der reduceret 300 kvm kælder og 200 kvm stueetage i forhold til storebroren – dog uden at det går ud over den daglige funktionalitet.

Ligesom i Billund har kontormiljøet beholdt sit åbne og imødekommende væsen. Hver dag har huset mange besøgende, og derfor har det været essentielt, at indretningen er let aflæselig. Et stort vindfang leder ind i det tre etager høje velkomstområde, hvor man let spotter receptionen, selvom den er trukket tilbage under førstesalens udhæng af hensyn til støjreduceringen. Der er ligeledes indrettet et venteområde for gæsterne i det store rum, som ellers er blottet for forstyrrende elementer. Det giver en god overskuelighed, der ifølge Torben Jensen hurtigt får folk til at føle sig hjemme.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 2

Hotel og konference

Cabinn Metro

En klog mands værk

Domicil

Dansk Supermarked og Bilka

Kontorhus med dynamisk atrium

Kontorhus

Havneholmen Tower

Himmel­stræbende bæredygtighed

Sundhedscenter

Horsens Sundhedshus

Innovativt sundhedshus tegnet til mennesker

Butik

Ikea Aalborg

Ny Ikea i Ålborg Syd

Hotel og konference

Motel1

Automatiseret motel med svævende krop

Hospital

Odense Universitetshospital

Fra råhus til multi­funktions­hospital

Offentlige kontorer

Roskilde Rådhus

Et hus fuld af krinkelkroge

Shoppingcenter

Sillebroen Shopping

Bløde kurver til nyt shoppingcenter

Bolig og butik

Slagterigrunden, Fjordglimt

Slagterigrunden vokser til

Bolig

Slagterigrunden, Mellem Broerne II

Slagterigrunden vokser til

Pengeinstitut

Sparekassen Hobro

Sparekassen hænger sammen

Skole

Tingbjerg Skole

Ombygning danner skole

Kontorhus

Tronholmen 3

Under den gule bro

Kontorhus

Winghouse

Business class i Ørestad

Kontorhus

Zenit Company House

Kontorbyggeri i miljøets tegn