Sparekassen Hobro
Adelgade 44
9500
Hobro
Danmark
Der hviler en aura af soliditet over Sparekassen Hobro. I en tid, hvor man ikke skal skue sit pengeinstitut på glasfacaden, aftvinger 23 år i træk med positive årsresultater respekt. Et overskud før skat i 2009 på 15 mio. kr. uden brug af Bankpakke 2, en egenkapital på en milliard og en høj solvensgrad har utvivlsomt bidraget til, at direktion og bestyrelse har kunnet sove roligt om natten samtidig med fuldførelsen af en totalrenovering og udvidelse af hovedsædet i hjertet af fjordbyen.
Den over 100 år gamle sparekasse er i fortsat vækst. Opkøb af mindre pengeinstitutter giver flere medarbejdere og øget pladsbehov til de centrale funktioner. Det var baggrunden for en henvendelse fra direktionen til det rådgivende ingeniørfirma Tri-Consults Hobroafdeling og dennes mangeårige samarbejdspartner Fjorden Arkitekter med nyetableret tegnestue på byens havn.
Byg om og byg til, lød ordren. Totalrådgiveren Tri-Consult og arkitekten brugte et halvt år på skitse- og projekteringsfasen i tæt samarbejde med bygherren, før man kunne gå i jorden i forsommeren 2008.
Projektet blev delt op i to etaper. Først en nybygning, der forlængede en nyere sidebygning i sparekassens baggård bag byens hovedstrøg, Adelgade. Dernæst renovering af de eksisterende bygningsdele, en opgave, som i slutfasen blev forlænget, fordi bygherren ønskede at inddrage det indre af den oprindelige sparekassebygning ud mod strøget og torvet i moderniseringen.
Fjorden Arkitekter har gennemgående bestræbt sig på at skabe sammenhæng mellem bygningsdele fra forskellige tids- og stilperioder. Udvendigt er der ikke rørt ved hovedbygningen med dens klassiske frontoner over de øverste vinduer og bueåbninger i stueplan.
- Mellem hovedbygningen og den nyere sidefløj var der en kobberbeklædt bankboks, som vi har givet en ny facade af skærmtegl. Herefter følger et trappetårn i tegl, som vi har bevaret og givet en lys vandskuring, så det matcher det nye trappetårn. Det går over i sidebygningen, som i såvel den gamle som den nyopførte del er iklædt skærmtegl og kraftig isolering omkring bånd af glaselementer på de to øverste etager. Stueplanet er her trukket ind og giver plads til en fortovsarkade langs de kommende parkeringspladser, forklarer indehaver og sagsarkitekt Bo Graugaard, Fjorden Arkitekter m.a.a.
Den farvemæssige todeling i lys beton og en lys teglplint i nybygningen kontra den mørke skærmtegl korresponderer med hovedbygningens sandwichdelte facadeudtryk med sandsten nederst og røde mursten øverst. Den nye skærmtegl er af typen Terrat Large fra MBK, leveret gennem C2 Elements Aps i Odense. De bagved liggende betonelementer, som nybygningen med fuld kælder er konstrueret af, er produceret af Fårup Betonindustri A/S få km syd for Hobro.
Jordbunden på det lavt liggende areal ved bunden af Mariager Fjord krævede pilotering. Her måtte Tri-Consult i sin projektering og byggestyring tage hensyn til nabohusene, som hører til byens ældste, og som for fleres vedkommende ejes af Sparekassen Hobro.
- Vi valgte borede pæle for at undgå rystelser. De understøtter hele bygningen i kælderplan og desuden søjlerækken, der bærer den udkragede bagfacade. I denne del af byggefasen måtte vi have sugespidsanlæg kørende for at holde vandet væk fra kælderen, som er foret med dobbeltbund. Det gav lidt forsinkelser i starten, som vi dog siden formåede at indhente, siger projektleder Poul Thorsgaard Larsen, Tri-Consult A/S.