Friis, Aalborg Citycenter
Nytorv 27
9000
Ålborg
Danmark
- Spritny er et ord, vi ellers ikke bruger ret meget heroppe, sagde Aalborgs borgmester Henning G. Jensen, da han tirsdag den 23. marts kl. 10.00 klippede snoren over til Friis Aalborg Citycenter. Straks efter stormede folk ind gennem svingdøren i Nørregade og hen over de nylagte klinkegulve på jagt efter åbningstilbud, oplevelser eller bare for at se, hvad der har gemt sig bag afspærringer, stilladser og hektisk byggeaktivitet de sidste to et halvt år.
Spritny er et ord, centerledelsen selv bruger om de 850 parkeringspladser i fire plan under jorden. Det indikerer en friskere og skarpere stil, end Aalborgs handelsliv har været vant til, og åbenbart er der et opsparet behov hos nordjyderne for at få opdateret indkøbsoplevelserne. 50.000 mennesker besøgte ifølge pålideligt skøn Friis på førstedagen. 3,25 mio. gæster lyder prognosen for det forventede årlige publikumstal. De ventes at lægge et beløb i størrelsesordenen 600 mio. kr. i de 50 butikker, restauranter og barer foruden omsætningen i centrets Cabinn Hotel med 239 værelser samt et stort fitnesscenter.
Friis er opkaldt efter en driftig købmand, der i 1700-tallet kultiverede et stykke strandeng øst for Aalborg Slot som oplagsplads for varemodtagelse via fjorden og etablerede en havn. Omtrent på samme sted er det nye Friis placeret. Meget betegnende bygger en del af centret på det afskrællede råhus fra det gamle Magasin Aalborg – en ny indkøbskultur opstår på ruinerne af den gamle.
Som projektudvikler og bygherre havde A. Enggaard A/S i Svenstrup opført Magasin-bygningen tilbage i 1970. Enggaard vedblev at være medejer af den rømmede forretningsejendom og har spillet en dobbelt hovedrolle i tilblivelsen af Friis, dels som bygherre og dels som totalentreprenør.
- A. Enggaard købte Metax-parkeringshuset ved siden af Magasin af Aalborg Kommune og kunne herefter gå i gang med at udvikle projektet. Magasin blev strippet helt ind til de bærende konstruktioner og etagehøjderne kom til at danne udgangspunkt for centerbyggeriet. Metax-huset blev revet ned og omdannet til en byggegrube, der nåede ned i 12 meters dybde under terræn, fortæller projektleder Claus Bertelsen, A. Enggaard A/S.
Populært sagt er det gamle p-hus blevet spejlvendt ned i jorden. Bundniveauet ligger 10 m under vandstanden i Limfjorden, men projektet blev begunstiget af jordbundsforholdene.
- Det var ikke nødvendigt at pumpe. Grunden ligger på en lomme af postglacialt ler – det man bruger til juledekorationer – som når ned i en dybde af 30 m. Det er vandtæt, og vi oplevede så godt som ingen fugtindtrængning. Til gengæld valgte vi efter råd fra Cowi at pælefundere for at undgå sætninger, som kunne have givet os sætningsproblemer ved et sammenhængende byggeri i den størrelsesorden, siger Claus Bertelsen.
Næsten 1.000 pæle i en samlet længde på 15 km er rammet ned i leret. Forinden måtte hullet afsikres med spunsvægge, som blev forankret i den omgivende jord med i alt 700 jernankre indstøbt i beton. Under hele processen blev der taget udstrakt hensyn til de omgivende bygninger, især Vestre Landsrets afdeling ved Gabelsgade Torv, en ældre bygning, som hviler på et fundament af træpæle.