Rigshospitalets Sterilcentral

:
juni 2018
Rigshospitalets Sterilcentral - teknik

En hel etage er helliget teknik, som er den største udfordring i hele projektet. Bygningens 12.500 kvm er pakket med føringsveje til væsker, luft og el.

Rigshospitalets Sterilcentral - trappe

Sterilcentralens fine arkitektur fortsætter inden døre, hvor ikke mindst farvesætningens klare valg kan aftvinge beundring.

Rigshospitalets Sterilcentral - toilet

Sterilcentralens store program af sanitet er leveret af Laufen Nordic A/S, der især har leveret vaske med særlige features til hospitalsmiljøet og gulvstående klosetter, type Pro-N.

Rigshospitalets Sterilcentral - glas

Det markante glasparti omkring indgangen er leveret af Dan-Alu A/S i Skive, som har produceret i dialog med G.V.L. Entreprise A/S og arkitekterne hos C.F. Møller A/S.

Rigshospitalets Sterilcentral - facade

Arkitekturprojektet fra C.F. Møller A/S viser et effektfuldt facadeudtryk i dialog med det tilstødende p-hus (af Link Arkitekter, tidl. Aarhus Arkitekterne). Lukningsentreprisen er udført af G.V.L. Entreprise A/S med Dan-Alu A/S som underleverandør på vinduer og døre af aluminium.

previous next

Hi-tech med x-faktor

Elegance og skønhed er sjældent fremtrædende egenskaber i en bygning til teknik. På Rigshospitalet i København kan man nu se det sjældne: Hovedstadsregionens nye – og elegante – sterilcentral

Byggefakta

Rigshospitalets Sterilcentral
Henrik Harpestrengsvej
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Region Hovedstaden, Rigshospitalet
Bygherrerådgiver:
Niras A/S, Lilholm & Partnere ApS
Totalrådgiver:
Alectia A/S
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Hoffmann A/S, GVL Entreprise A/S
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
597 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2016 - maj 2018

Hygiejne i topkvalitet er en selvfølgelig forudsætning i sundhedsvæsenets mange procedurer. I takt med udviklingen af ny teknologi og sideløbede markant vækst i omfanget af behandlingskrævende patienter på Hovedstadsregionens hospitaler, har det længe været påtrængende med nye faciliteter til sterilisering af instrumenter, udstyr og tilbehør: Mere plads, implementering af robotteknologi og optimering af fuldautomatiske lagringsfaciliteter har været centrale overskrifter.

Opgaven løses nu med hele to nye sterilcentraler, som opføres efter mønster fra den eksisterende robotstyrede central på Gentofte Hospital: den første på Rigshospitalet, den næste på Herlev Hospital. Til sammen udgør de en investering på godt og vel en mia. kroner.

Omkring det halve af det beløb er anvendt på Rigshospitalet, hvor Sterilcentralen indgår som et led i den fremtid, der nu er blevet kendt som ”Det nye Rigshospital”. Byggeaktiviteterne har siden 2014 omfattet patienthotel, administration, p-hus, en ny patientfløj til 230 senge og 33 operationsstuer (2019) – og Sterilcentralen.

Standard for fremtiden

Rigshospitalets sterilcentral er den første fuldautomatiserede sterilcentral i verden, og konceptet forventes at sætte standarden for fremtidens sterilcentraler i både Danmark og udlandet.

Mens den tekniske substans i sig selv skriver historie, er det værd at se nærmere på, hvordan Rigshospitalet forvalter sin ekspansion i sin rolle som et af de helst store bygningsvolumener i lokalsamfundet. Blegdamsvej i den østre del af København, der er hovedadresse for hospitalet, er således ved at blive lidt af et showroom for dansk sundhedsarkitektur.

Lidt henne ad gaden træffer man på Panum Instituttet, hvis 16 etager høje tårn fra 2017 (også af C.F. Møller A/S) står som et monument over forskning og viden på vegne af de medicinske discipliner. Og på Rigshospitalets adresse har Stærmose og Boeck-Hansens højhusbygning med elementproduktionens betonbegejstrede udtryk været hospitalets modernistiske vartegn siden 1970.

Dengang var meningerne i den grad delte om Jørgen Stærmoses modernistiske dialog med arkitekten Martin Borchs første hospital i klassiske røde tegl fra 1910; helt så ophedet er det ikke gået for sig denne gang, hvor flere førende arkitektvirksomheder løser opgaverne, bl.a. 3XN A/S, Aarhus Arkitekterne A/S – nu Link Arkitekter – og C.F. Møller A/S.

Det er sidstnævnte, der været designansvarlig for Sterilcentralens ret så fine fremtoning. Sterilcentralen er en del af den interne infrastruktur og har ingen patientkontakt. Placeringen er således velvalgt på parallelvejen Henrik Harpestrengsvej i god afstand af både hovedbygninger og hovedstrøg. Men det tjener alle til ære, at man som kapsel omkring den tæt pakkede teknologi ikke er faldet for fristelsen til at projektere en grå og anonym produktionsbygning.

I stedet har storentreprenører under ledelse af bygherrerådgiveren Niras A/S realiseret en smuk, tidssvarende teknikbygning på 12.500 kvm i fire etager med parterre og kælder udlagt til en ny godsterminal.

Selve steriliseringen af instrumenter kommer til at foregå på bygningens førstesal, mens modtagelse, fordeling og pakning af varer foregår i stueplan. Bygningens øverste plan er tekniketagen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 3

Sundhedscenter

Center for Sundhed

Stjerneformet Sundhedshus

Bolig

Erdahus

Moderne karrébebyggelse i Åbyen

Distributionscenter

Hørkram Foodservice A/S

Funktionelt logistikcenter i Sorø

Hospital

MANA Nykøbing Falster Sygehus, fase 2

Bæredygtigt akutsygehus på Falster

Bolig

Molehuset og Lærkeholm

Arven efter Soeters

Bolig

Nordre Jernbanevej

Forskudte punkthuse danner lille by i byen

Domicil

Næstved Fjernvarme

Varmeværk med udsigt

Bolig

Peter Sabroes Gade

Røde tegl og hvide rammer

Bolig

Rådhusvænget

Boliger med et stykke knust rådhus

Bolig

Remisen

Hvide boligtårne i vejkryds

Domicil

Scanpipe

Scanpipe bygger sig til bedre logistik

Lager

Total Produce Nordic A/S

Frugtlager med banandøgnvagt

Bolig

Tranevej

Ny i Nordvest

Lager

Tyretrust

Dækhotellet