Grøndalsvej

:
december 2012

På taget af de flade bygninger er der opsat 1.100 kvm solceller til elproduktion og 450 kvm solvarme til opvarmning af varmt brugsvand og absorptionskøling.

Store dele af facaden er i glas, ligesom der er glasvægge indendørs. hvilket betyder, at der opnås fin transparens og åbenhed på tværs af de to fløje.

previous next

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Aarhus Kommune har nu opført landets første større 0-energi kontorbyggeri, hvor bæredygtighed ikke kun er en del af facaden

Byggefakta

Grøndalsvej
Grøndalsvej 1
8260 Viby J
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommune
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Areal:
6286 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2011 - november 2012

Udgangspunktet for den udskrevne konkurrence var en tilbygning til en af kommunens administrationsbygninger med plads til 257 ansatte. Ambitionen var, at energiforbruget skulle ligge 50 procent under lavenergiklasse 1, dvs. på 25 kWh/kvm.

Men det vindende forslag giver ved hjælp af blandt andet solceller bygningen et gennemsnitligt energiforbrug på 0 kWh/kvm. Derved er bygningen blevet en milepæl for energibesparelse og bæredygtighed og et fint referenceprojekt for kommunen. Tilbygningen på Grøndalsvej kommer til at huse afdelingen for Natur og Miljø og fire afdelinger fra Sociale forhold og Beskæftigelse, der her bliver samlet fra flere adresser i byen.

Krævende terræn

Den eksisterende bygning ud til Skanderborgvej er fra 1965 med et fint parkanlæg omkring, der i vid udstrækning er blevet en af de kvaliteter, projektet bygger videre på. Tilbygningen er struktureret som to parallelle fløje omkring et grønt gårdrum og med indgang via de eksisterende trærækker. Derved indskriver den nye bygning sig smukt i de eksisterende forhold og nyfortolker den horisontale, eksisterende arkitektur. Tre trappetårne forbinder de to fløje horisontalt og vertikalt med trapper og elevatorer, og her er samtidigt samlet funktioner som toiletter, rengøringsrum etc.

Terrænet falder meget på bygningens grund og den ene fløj er derfor to etager plus kælder, mens den anden (mod Grøndalsvej) er tre etager. In situ støbningerne til bygningen er udført af EMR Murer & Entreprenør A/S. Udover fundamenter, har arbejdet omfattet sokkel, dæk og støttemure og lysskakter i gårdhaven. Også EMR Murer & Entreprenører A/S har deltaget i optimeringen af materialemængder og typer for at bygningen kunne opnå minimal energiforbrug og maksimal bæredygtighed.

John Lassen, arkitekt, partner schmidt hammer lassen architects:

- Vi ønsker med vores forslag at vise, at bæredygtighed på alle niveauer ikke nødvendigvis kræver en spektakulær bygningsform, men sagtens kan skabes indenfor kendte og velgennemprøvede bygningsvolumener og materialer, blot man tænker sig om. Kort sagt; bygningen skal være nærværende og logisk, så folk direkte kan forbinde sig med de bæredygtige tiltag og forstå dem i øjenhøjde, ellers har den ingen ændret virkning på folks opfattelse af bæredygtighed.

Effektive facadebånd

At spare på energien betyder også at udnytte dagslyset bedst muligt. Alle medarbejdere sidder ved et

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 6

Bolig og kontor

Danner

Botox til Grevinden

Domicil

DISA A/S

En sværvægter i Tåstrup

Shoppingcenter

Emporia

Kulørfyldt shoppecenter i Malmø

Lufthavn

Finger C

Logistisk puslespil i CPH

Domicil

FN-Byen

Hovedstadens Manhattan

Plejecenter og genoptræning

Fælledgården

Plejebyggeri med omtanke

Bolig

Golf Residence

Kasernens kejser

Kontorhus

Grøndalsvej

Grøn, grønnere, Grøndalsvej

Domicil

Handicaporganisationernes Hus

Det ligeværdige hus

Bolig

Karré 2

116 attraktive boliger på sikker grund

Plejecenter og genoptræning

Louiselund

En vifte af plejemuligheder

Bolig

Munkehatten

Boliger med sjæl

Sundhedscenter

Rønnebærhus

Fleksibelt legehus til ældre

Butikscenter

Salling Stormagasin

Ballade i butikken

Bolig

Slotsvænget

Beboere får egen indgang

Skole

Specialcenter Vonsild

Skulpturel specialskole

Domicil

Sydfyns Elforsyning

Energiforsyning i tråd med naturen

Domicil

Udbetaling Danmark

Den grønne trekant

Bolig

Østergårdsparken

Fremtiden integreret på taget