Fælledgården
Jagtvej 203
2100
København Ø
Danmark
Fælledgården er oprindelig bygget i 1970erne, og faciliteter og boliger var nedslidte og utidssvarende efter moderne målestok med små boliger og meget lange gange, der sled unødigt på personalet.
Ved ombygningen er antallet af boliger blevet reduceret med ca. 60 til 193, der til gengæld er væsentlig større og helt tidssvarende. Boligerne er fordelt på fem etager og 15 afdelinger med tilhørende service-, personale-, og fællesarealer.
Bygningens to blokke, der er let vinklet i forhold til hinanden, er blevet forbundet med en mellembygning, der sparer personalet tid i det daglige ved at binde etagerne i de to fløje sammen. Der er også lagt mange kræfter i at etablere et nyt haveanlæg i rummet mellem de tre bygninger. Haven vender ud mod Jagtvej, således at også forbipasserende får glæde af det nye anlæg.
Oprindeligt var der også en bygning mellem de to fløje, men den blev revet ned for at give plads til haven. Til gengæld er der så etableret tagboliger på fløjene for at kompensere for arealtabet.
Projektet tager udgangspunkt i JJW Arkitekters egne tanker omkring boliger til ældre og i Københavns Kommunes 17 principper for trivsel i plejeboliger. Et af disse fikspunkter har været, at Fælledgården skal afspejle, at huset rummer mennesker med vidt forskellig baggrund, etnicitet, kompetencer, religion, livshistorie og interesser.
- Vi søger derfor i vores projekt at lade bygningerne udtrykke den individualitet og fællesskab, som findes i et sundt og omsorgsfuldt samfund. Samtidig har vi skabt et sted, der kan understøtte de behov, der opstår, når man samler mennesker, der kommer fra et liv i egen bolig og er vant til være en del af byens liv. Samtidig har vi analyseret dybere og tænkt nyt når det f.eks. kommer til fysisk indretning, fleksibilitet, arbejdsmiljø og bæredygtighed, fortæller indehaver og arkitekt Ole Hornbek fra JJW Arkitekter.
Selvom der er tale om et stort byggeri med mange boliger, er der i projektet lagt meget vægt på at give beboerne mulighed for privatliv, såvel som for at høre til i de mindre lokale enheder med fælles spisestue, opholdsstue og køkken, der opdeler etagerne i fløjene. Fællesrummene har også givet en kærkommen mulighed for at bryde de meget lange gange op i mere overskuelige bidder rent visuelt. Den store fløj i stueetagen huser et stort areal med cafe, spisepladser og ophold, kontorer og personalefaciliteter, multirum og træningsrum, bibliotek, et stort produktionskøkken samt diverse birum.