Nicolai
Skolegade 2
6000
Kolding
Danmark
Danmarks ældste og bedst bevarede, helstøbte skolebygningsanlæg er kommet til ære og værdighed. Det ligger i centrum af Kolding og består af fem byejendomme omkring en fælles gård og er afgrænset af gaderne Skolegade, Blæsbjerggade og Katrinegade.
Bygningerne blev opført inden for tidsrummet 1856-1908. Fra slutningen af 1940’erne blev de tilsammen kaldt Sct. Nicolai Skole. Denne kommunale folkeskole lukkede i 1983, hvorefter der i en periode var ungdomsskole, musikskole og dagcenter i dele af komplekset.
- Langsomt forsvandt driften ud af bygningerne, og de blev i stigende grad udsat for forfald. Noget måtte gøres, for kommunen var bevidst om, at komplekset var værd at bevare. I sig selv er bygningerne ikke voldsomme arkitektoniske værker, men de er sjove vidnesbyrd om, hvordan skolebygninger udviklede sig i Danmark. Den idé, der endte med at blive modellen, er et kulturkompleks splittet op i fem enheder: Filmhus, historiehus, børnekulturhus, hus for kunst og design og en scenebygning, fortæller projektleder Rasmus Hessum Hansen, der er tilknyttet Kolding Stadsarkiv, som har til huse i den ældste og nænsomt restaurerede bygning, nu kaldet Nicolai Historie.
Opgaven med at fortolke bygningerne i en nutidig sammenhæng blev overladt til Dorte Mandrup Arkitekter, København. Tegnestuen har kulturinstitutioner blandt sine specialer og har vundet flere priser, ofte i samarbejde med landskabsarkitekten Kristine Jensens Tegnestue i Århus. Sidstnævnte har taget sig af nyindretningen af skolegården, et 5.000 kvm stort udeareal. Kunstneren og tekstildesigneren Astrid Krogh har stået for udsmykningen.
Nicolai åbnede officielt 17. oktober. Da var håndværkere stadig i fuld sving i to af bygningerne, der begge blev opført i italiensk renæssancestil i slutningen af 1800-tallet: Det tre og en halv etage høje, fredede gymnastikhus, som er udset til musikhuset Nicolai Scene med en ny foyer. Og den solitært beliggende pigeskole, som bliver til Nicolai Kunst og Design.
Stadig undervejs med Nicolai har Kolding Kommune allerede opnået at blive belønnet med Den Gyldne Skovl af foreningen Huse i Danmark for den bedrift at etablere hele fem folkelige kulturhuse på én gang. Og ser man på det, der på nuværende tidspunkt er bygget og indrettet færdigt, er det næppe den sidste påskønnelse, som bliver Nicolai til del.
Cortenstål er blevet det materiale, som trækker de gamle skolebygninger ind i det nye årtusinde. Samtidig minder pladernes rustangrebne overflader en om forfaldets uafvendelighed og skønhed. Det lokale smedefirma Barsøe Schou A/S har ikke siden 1970’erne, hvor materialet sidst var på mode i byggeriet, bestilt så store mængder cortenstål hjem. Tager vi bærende stål til de i mange tilfælde ændrede etageadskillelser i husene med, har Barsøe Schou i alt leveret, forarbejdet og monteret 130 ton stål til Nicolai.
Det patinerede metal afgrænser grunden i skulpturelle vægge ind mod naboerne og ud mod gaden. Det afskærmer den nyopførte amfiscene mellem to af bygningerne. Det bruges som rustikke rammer omkring vinduer og som indskudte indgangspartier. Ræverødt og frækt.