Rytoften
Hasle Centervej 281 - 305
8210
Århus V
Danmark
18.530 kr. er det beløb pr. kvadratmeter, som en almennyttig ungdomsbolig i provinsen må koste i 2007. Regeringen sætter meget ind på at bremse reale prisstigninger i støttet byggeri. Det giver mangen en arkitekt, totalentreprenør og forretningsfører i boligforening grå hår, men ikke i tilfældet Poulsen & Partnere, EMR Murer & Entreprenør og Boligselskabet Præstehaven.
Rytoften, 48 to-rums ungdomsboliger i Hasle, Århus V er netop blevet opført til en kvadratmeterpris under rammebeløbet.
- I dag er der stort set ingen almennyttige byggerier, som ikke har store problemer med holde sig inden for den økonomiske ramme. Forklaringen på, at det er lykkedes her, er dels en prisgunstig og enkel grundkonstruktion i huset, og desuden de erfaringer, som vi har høstet gennem konceptet Basisbo, som vi er med til at udvikle, siger Niels Poulsen, indehaver af Poulsen & Partnere A/S i Århus.
Totalentreprenøren har også en forklaring:
- Vi har kørt en stram styring af kontrakter med underentreprenører og leverandører, og under hele byggeprocessen har vi været på vagt over for, hvor der kunne spares og rationaliseres, uden at det på nogen måde kan ses på kvaliteten, siger Keld Thisgaard, projektleder for EMR Murer & Entreprenør A/S, Nørre Snede.
De fleste vil skrive under på, at kvaliteten er høj, ikke mindst sammenholdt med, hvad der ellers opføres af ungdomsboliger. Alene materialevalget signalerer, at de billigste løsninger er fravalgt.
Lejlighederne er udstyret med køkkenelementer fra Svane Køkkenet, der er lagt 22 mm massiv bøg fra Junckers A/S på gulvene, monteret små fikse Rio-konvektorer fra Ribe Jernindustri og opsat glasvæv på vægge.
Hver lejlighed har svævende altan med glasværn og tremmevæg i olieret lærketræ som lodrette adskillelser, og fra dem bliver der udsigt til et lille haveanlæg med stiforbindelse langs med den fire etager høje blok, mens der på den modsatte nordøst-vendte indgangsside er adgang til boligerne via altangange og p-plads med jordvold nedenfor. Der er fuld kælder med elektronisk sikret cykelparkering og Troax tremmerum til hver enhed.
Solaltaner er udført i højstyrkebeton fra Hi-Con. Arkitektonisk er de en tilbagevenden til de frithængende altaner, man ser på villaer fra 1940’erne og 50’erne, men med en væsentlig forbedring: Minimering af kuldebroer.
- Hver altanplade har tre betonflige, som går ind i lejligheden, hvor de er boltet fast til huldækket. Det er første gang, vi har prøvet at montere denne type altaner, som er meget funktionelle, fordi de har minimal berøring med den indvendige del af boligen, siger Keld Thisgaard.
Begge facader på Rytoften-blokken er lette og bidrager kun til tværstabilisering. Etageadskillelserne bæres af de tværgående skillevægge.
- Huldækkene spænder over to lejligheder med en samlet bredde på 10,20 m, hvilket er tæt på maksimal bæreevne. Hver lejlighed holder sig netop inden for de 50 kvm, som er det tilladte maksimum for ungdomsboliger, inkl. altangang og andel af trappe. Vi har bestræbt os på at udnytte hver kvadratcentimeter for at optimere boligarealet, siger arkitekt og projektansvarlig Niels Larsen, Poulsen & Partnere.