Glarmesterskolen, "EUC Nordvestsjælland"
Absalonsvej 20
4300
Holbæk
Danmark
Der er tale om en næsten historisk skiftedag, når den nye glarmesterskole i Audebo åbner op for sine studerende, for den er en moderne afløser for den hidtidige glarmesterskole i området.
- Den nye glarmesterskole afløser den hidtidige og ældre glarmesteskole, der var placeret på Isefjordsvej. Lokaleforholdene på skolen blev for trange, og der var behov for nye faciliteter. Samtidig er der jo sket en udvikling inden for faget med anvendelsen af aluprofiler i sammenhæng med glas, og derfor er der samtidig blevet oprettet en afdeling for alutømrere i den nye bygning, forklarer arkitekt Kurt Brøndsted, Arkitektfirmaet Brøndsted & Nielsen ApS.
Den gamle glarmesterskole blev i sin tid opført som bygmesterskole for Bedre Byggeskik Bevægelsen og den dengang fremsynede arkitektur skyldes arkitekten Ivar Bentsen (1876-1943) og Marius Pedersen (1888-1965), der var blandt Holbæks betydeligste arkitekter, samt initiativtagere og drivkræfter bag skolen. En stor del af byggeriet er bevaringsværdigt og omdannes til erhverv og boliger, mens glarmesterskolen starter op på ny i tilknytning til EUC Nordvestsjælland.
Bygherren EUC Nordvestsjælland valgte at udbyde projektet i totalentreprise på grundlag af et projektforslag, som således sikrede bygherren den maksimale indflydelse på funktion og logistik. Arkitektfirmaet Brøndsted & Nielsen ApS fik overdraget opgaven som bygherrerådgiver. Samarbejdspartner på den installationsmæssige side har været Ingeniørfirmaet Terkel Pedersen ApS, og på den juridiske side var det Hifab Bygherreombud.
Lavestbydende ved licitationen var MT Højgaard som havde valgt Arkitektgruppen Holbæk og Ingeniørfirmaet Anders Jensen som tekniske rådgivere til detailprojektet.
- Under udarbejdelse af projektforslaget har vi haft mange møder med bygherre og personale for at diskutere projektets udseende, funktion og indretning, så der har været en rigtig god dialog, fortæller Kurt Brøndsted.
Den ”gamle” skole i Audebo har været gemt bag jordvolde, hvilket har betydet, at skolen har været svær at finde for tilrejsende elever og kursister. Den nye bygning for Glas og Alu får et omfang og højde, der synliggør skolens tilstedeværelse, set fra den nærliggende Nykøbingvej. Uden at virke overvældende dominerende er bygningen indpasset i landskabet, selv om den markerer sig tydeligt.
- Bygningen er opført ud fra fire kvadratiske bygninger, der er sammenholdt af glaspartier, som er med til at understrege, at vi her har at gøre med en glarmesterskole, siger arkitekt Peter Haugaard, Arkitektgruppen Holbæk.
Fra indgangspartiet kommer man ind i et dobbelthøjt rum, der udgør en stor hall, der tillige kan anvendes til såvel formelle som uformelle sammenkomster. En trappe fører op til værkstederne ovenpå, hvor der også er et stort mødelokale.
Lofterne i undervisningslokalerne er i Danolines tegn – der er anvendt 1.000 kvm Markant 600-lofter med perforering, forsænket i skinnesystem, mens der til indgangspartier og gangarealer er anvendt i alt 400 kvm Korridor-loft, en løsning der er karakteriseret ved at være selvbærende og fritspændende. Råhuset er blevet skabt med væg- og huldækselementer fra Tinglev Elementfabrik A/S.