Huset Nyvang
Rindsvej 2
8920
Randers NV
Danmark
Via arkitektur, anlæg, gangstier og placering af boenhederne på grunden har man med Huset Nyvang søgt at skabe en genkendelig pendant til omgivelserne og ikke mindst de private hjem, som de ældre kommer fra.
Karakteristisk for boenhederne i Huset Nyvang er, at de små individuelle ”boligkvarterer” er placeret på forskellig måde på grunden, dog principielt struktureret på samme måde, og bundet sammen af et administrativt område og udendørs gangforløb. Flowet foregår således i de indbydende udeområder fremfor i de indendørs gangforløb, som vi ellers typisk ser på plejehjem. Her er etableret fællesområder, udendørs terrasser og gårdrum samt en række små, hyggelige vinterhaver, der samtidig fungerer som indgangsparti til de enkelte boenheder.
Arkitekt, Partner og Kreativ Chef, Mikkel Wienberg fra Friis & Moltke Architects, forklarer:
– Opgaven var at udtænke et innovativt plejecenter godt indpasset i omgivelserne, med optimale rammer for både de demensramte beboere og plejepersonalet, hvor der kan opstå et udbytterigt generationsmøde på sigt mellem de ældre og børnene i den integrerede daginstitution. Personalet har desuden nogle overlap.
– Vi er stolte over byggeriet, som da også er blevet kåret som årets sundhedsbyggeri 2017 på en konference om byggeri af fremtidens plejeboliger. Juryen var nedsat af Nohrcon, og en offentlig afstemning afgjorde sagen, siger Mikkel Wienberg og fortsætter:
– Opgaven er løst ud fra et koncept om hjemlighed, nærvær og genkendelighed, som vi har indarbejdet på en helt ny måde via ”husets” disponering og arkitektur. Randers Kommune som bygherre satte rammerne med en vision om fremtidens plejehjem, og da beboerne typisk kommer fra parcelhuskvarterer og mindre etagebyggeri, ofte i lokalområdet, har vi valgt at tegne alt i ét plan og mindre bygningsenheder med reference til nærliggende byggeri. Beboerne er flyttet ind, og indvielsen blev fejret den 9. marts i år.
– Huset Nyvang ligner ikke et vanligt institutionsbyggeri, fastslår Mikkel Wienberg og fortsætter:
– Vi har gjort meget ud af, hvordan boligerne bliver personlige og meningsfulde for den enkelte, og hvordan beboerne kan leve et så aktivt og engageret liv som muligt i naturlig fortsættelse af det liv, de er vant til. Ud fra princippet ”småt er godt” har vi søgt at skabe hjemlighed, tryghed, genkendelighed og privathed samtidig med muligheden for gradvis tilnærmelse til eller tilbagetrækning fra fællesskabet. Vi hjælper via disponering og arkitektur beboerne tilbage til sindet så at sige, fortsætter Mikkel Wienberg.
– Her er opført fire boligenheder med tre forskellige typologier opbygget omkring den samme grundtanke og placeret lidt forskelligt på grunden. Syv-otte beboere, heraf nogle med ægtefælle, er anbragt i hver boenhed, som varierer både indretningsmæssigt og med hensyn til materialer og plan, f.eks. er der forskel på facademurstenstyper og tagmaterialer. Den administrative bygningsdel med udendørsarealer fungerer samtidig også som fællesområde og forbindelsesled til børneinstitutionen, slutter Mikkel Wienberg fra Friis & Moltke Architects.
Når beboerne benytter glasvinterhaverne, der fungerer som indgangspartier, vindfang og opholdsrum, lettes genkendeligheden for beboerne af forskellige farver på døre med mere. Projektleder Morten Greve fra AS Facader Aktieselskab fortæller om virksomhedens lukningsentreprise til projekt Huset Nyvang: