Robert Jacobsen Kollegiet
Robert Jacobsens Vej 51
2300
København S
Danmark
Trods en noget omtumlet tilværelse for projektet, som følge af de hårde tider i byggebranchen, har Erik Møller Arkitekter og Schaumann Development A/S skabt et sobert og helstøbt boligbyggeri.
Oprindeligt tegnet i 2007 af Erik Møller Arkitekter til en anden grund i Ørestad Syd fik byggeriet del i puljen til såkaldt offentligt støttet privat boligbyggeri. Efter en konkurs hos ejeren af grunden lod den oprindelige udvikler sig købe ud af Schaumann Development, der fandt en ny grund. Arkitekt og bygherre lykkedes med at modificerede projektet, således at huset blev tilpasset den nye grund, samtidig med at støtten kunne bibeholdes.
Da byggeriet nåede første sal, gik den daværende totalentreprenør konkurs, hvorefter Schaumann trådte ind og overtog entreprisen, og fik Myhlenberg – Søren Vangsted Vest A/S på banen som ny hovedentreprenør. Trods endnu en konkurs, denne gang hos leverandøren af badekabiner, lykkedes det bygherren at holde byggeriet på sporet og i tæt samarbejde mellem arkitekt, entreprenør og bygherre, at få huset færdigt til tiden. Både Henrik Terkelsen, der er partner i Erik Møller Arkitekter, og projektchef Dan Holm fra Myhlenberg fremhæver det gode og tætte samarbejde mellem parterne.
Henrik Terkelsen, der har arbejdet med sagen fra start til slut, fortæller om overvejelserne omkring byggeriets udtryk og placering:
- Vi har udviklet det her byggeri med henblik på, at det ikke skulle virke for voldsomt, da det ligger tæt på Stævnen og 8-tallet, som er nogle meget store og hvide og karakteristiske byggerier. Desuden er der nabohuset med ældreboliger, som er meget koloristisk, fortæller Henrik Terkelsen.
- Derfor ville vi gerne opløse bygningskroppen en lille smule, så vi valgte at lave et mørkt, men neutralt hus. Den mørke farve kommer sig også af, at det er ungdomsboliger, og vi synes det er interessant, hvis bygningen kan afspejle beboerne, der er unge mennesker, og den mørke farve er jo lidt rå og provokerende. Faktisk har vi tilstræbt i hele vores design, at det skal være lidt råt, så det er derfor et meget enkelt hus uden dekoration. Til gengæld er der nogle meget stærke farver inde i huset på gangene. For at blive i analogien til de unge beboere som overordnet fortælling, så er det ydre måske lidt råt og afvisende, men når du kommer længere ind, er der en masse farver. Og når man så kommer helt ind til hjertet, det vil i bygningen sige det enkelte værelse, så er der her igen en højere bearbejdning med træ-gulve og fine detaljer. Inde i rummene går farverne igen, men kun i vinduesnicherne, forklarer Henrik Terkelsen.