Den Arktiske Ring

:
december 2012

Med Den Arktiske Ring har Københavns Zoo fået endnu et flot tableau til sit store publikum, og isbjørnene et prægtigt hjem med livskvalitet både sommer og vinter.

Betonfacaderne fremstår homogent og ensartet som strukturen på den arktiske gletsjer. At det sker, skyldes bl.a. højt ydende produkter til betonjustering fra Ardex Skandinavia.

Konstruktivt er det projektets in-situ støbte betonramme, der er det bærende element. Ingeniørprojekteringen er udført af Strunge Jensen A/S Rådgivende Ingeniører.

Den Arktiske Ring har en udfordrende, konisk form og rette linjer er ikke til stede. At afsætte målene blev en betydelig opgave for Mølbak Landinspektører A/S.

På turen gennem Den Arktiske Ring bydes der på store natur­oplevelser, bl.a. i dette fuglefjeld, der er opført af de dygtige scenografer fra ScenArea A/S.

Akryltunnellen under vand frembød betydelige udfordringer for både Mølbak Landinspektører og ingeniørholdet fra Strunge Jensen A/S.

previous next

Denne vej til Ishavet

Dall & Lindhardtsen har projekteret et nyt anlæg til Zoologisk Haves isbjørne i København. Arkitekturen indrammer historien og indgår fornemt i ensemblespil

Byggefakta

Den Arktiske Ring
Roskildevej 38
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Zoologisk Have i København
Arkitekt:
Dall & Lindhardtsen A/S
Ingeniør:
Strunge Jensen A/S
Areal:
3100 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2010 - oktober 2012

Boligrenovering for isbjørne.

Denne eksotiske disciplin fra byggeriets faglige cirkler har stået højt på Københavns Zoologiske Haves dagsorden i det seneste kalenderår. Ikke at man i haven er ubekendt med ekspansion, innovation og renovation. Få dyreparker i verden har udviklet sig så metodisk som netop Københavns Zoo de senere år: Nyt kundecenter, ny jungle til aberne, huse til giraffer, næsehorn og sabelantiloper samt et anlæg til flodheste på den søndre side af Roskildevej i Søndermarken kan tælles blandt de mange knopskud.

Den seneste armbøjning i havens kraftpræstation, Den Arktiske Ring til isbjørnebestanden, har imidlertid adresse i den ældste del af den zoologiske overflod i natur-enklaven vest for Valby Bakke og Frederiksberg Slot. Men det er velkendte rådgivere med stor erfaring i arkitekturprojekter til havens dyr, der igen har slået stregerne: Arkitekterne Dall & Lindhardtsen og ingeniørerne Strunge Jensen A/S.

Kvaliteterne ved projekter fra denne mindre frekvente del af arkitekturhistorien handler om at styrke og støtte, indramme og bære, snarere end om at række ud efter stjerner. Havens gæster besøger de på en gang kraftfulde og frygtindgydende, men også hyggelige, hvidpelsede bamser. At opleve deres hjem er en tillægsgevinst.

Om end det dog kun er en halv sandhed. For at de fremmede dyr kan opleves i de rette omgivelser, leverer dog mangefold udbytte til både dyrene selv og til deres besøgende. Det er Den Arktiske Ring et godt eksempel på.

Rumligt forløb

Dall & Lindhardtsen har skabt tema arkitektur, hvis inspiration er hentet fra Arktis’ tundra, istidernes gletsjere og det dybblå polarhav. Arktis – på dansk også Nordpolen – leder ofte tanken hen på klodens kalot med dens rundede form. Den koniske geometri og ellipsen er derfor nærliggende referencer. Dall & Lindhardtsen tager afsættet her for derefter at arbejde sig gennem historien med virkemidler som ‘snefarvet’ in-situ støbt beton, præsentation i flere vertikale niveauer fra slette til dybhav, krystalklart glas, akryltunnel til tørskoet vandring under ishavet og et fuglefjeld, hvor færøsk nationalnatur synes at overdøve isskruningers tænderskæren.

Vejen gennem anlægget er formet som et rumligt forløb af varierende oplevelser, der afløser hinanden. Fra indgangen ledes gæsterne ad et slynget rampeforløb med indkig til isbjørnenes land; ved rampens afslutning entres bygningen. Under turen er man i selskab med den polare fauna fra isbjørne og sæler i hvert sit bassin til fuglenes liv på fjeldet. Plancher og udstillinger med video og audio uddyber, mens oplevelserne hober sig op: Leg og lær!

Det er gjort manende og fremmende for historiens fortælling uden, at det er arkitekturen, som løber med pokalen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 5

Bolig

Åhusene

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sport

Blue Water Dokken

Gammel dame i nye klæder

Ungdomsbolig

Campus odense

Dansende huse uden bagside

Zoologisk have

Den Arktiske Ring

Denne vej til Ishavet

Plejecenter og genoptræning

Enghuset

Tryg cirkel med egen indgang

Ungdomsbolig

Grundfos Kollegiet

Vertikale boliger ved vandet

Sport

Himmerland Golf & Spa Resort

Golf-mekka klar til internationale turneringer

Forskningscenter

Inano Center

Universitetsbyggeri peger nye veje

Ungdomsbolig

Kennedy Kollegiet

Fællesskab i farver

Ungdomsbolig

Kvadratet

Kom ind i kvadratet

Ungdomsbolig

Ringgården

Indrammede undgdomsboliger

Ungdomsbolig

Robert Jacobsen Kollegiet

Ungt, råt og enkelt i Ørestad Syd

Kontorhus

Skibstrup Affaldscenter

Harmoni bag facaden

Skole

Tec Hvidovre

På hjul ind i fremtiden

Produktionsanlæg

Topsil

Ny fabrik smyger sig om produktionen

Plejecenter og genoptræning

Ørestad Plejecenter

Fællesskab med rig plads til det individuelle