Børnehuset Troldemosen og Lundø
Bank-Mikkelsens Vej 23
2820
Gentofte
Danmark
Gammelmosehus fra 1892 har fået ny nabo. Eller det er nok mere en ”roommate”. For tilbygningen ved siden af den gamle bygning danner tilsammen en række botilbud til handicappede, døgnpladser til børn og dag- og aktivitetstilbud.
Det nye samlede børnehus består af en ny vinkelbygning i to etager – Børnehuset Troldemosen og Lundø – samt en renoveret bygning, Slottet, i to etager og en sidebygning i tre etager og kælder. De to eksisterende bygninger er nu forbundet af en ny mellembygning.
Det er hovedbygningen af Gammelmosehus, der i daglig tale kaldes for Slottet. Med den nye tilbygning fremstår stedet som en firlænget gård.
Det er Gentofte Kommune, der har udviklet området ved Bank-Mikkelsens Vej. Her har man valgt både at renovere den eksisterende hovedbygning af Gammelmosehus samt at tilføje en nybygning, så det samlet hedder Børnehuset Troldemosen og Lundø. Trods et fælles navn, så fornægter historien sig ikke med forskellige arkitektonisk identiteter. Hovedbygningen fra 1892 er i to etager med saddeltag og pagodetag på side-risalitterne – altså de fremskudte facadepartier. Murværket er hvidmalet. Bygningen er opført i historicistisk stil med rundbuede vinduer og tagudhæng med synlige spær. En skærende kontrast til den nye tilbygning, der dog er hvidpudset og er bygget sammen med Sidebygningen (en af Gammelmosehus’ tre bygninger), så bygningerne sammen danner et fælles gårdanlæg, og omslutter og inddrager den historiske bygning, så historien respekteres og indgår i symbiose med det moderne børnehus.
Tegnestuen Vandkunsten ApS har været totalrådgiver på helhedsplanen i samarbejde med Wissenberg A/S Rådgivende Ingeniører og Pk3 Landskabsarkitekter og varetager ligeledes projekteringsopgaverne. Byggearbejdet er udført af HHM A/S som hovedentreprise.
– Vi har deltaget i projekteringsmøder lige fra start af, for at vi fælles kunne finde de løsninger, der var bedst for projektet ud fra den økonomi, der var til rådighed, fortæller Lina Jensen, projektchef i HHM.
I forbindelse med renoveringen af Slottet (hovedbygningen), dukkede der et par overraskelser op undervejs. Bl.a. var skotrenden utæt, og det havde givet råd i bjælker og spær, der måtte erstattes af nye.
– Det er jo en gammel bygning, så der var helt klart nogle hensyn og udfordringer i forhold til den nye tilbygning, siger Lina Jensen.
Også den varme sommer sidste år gav nye udfordringer.
– Ofte er det regnen, der kan være en udfordring, men med den varme sommer, blev byggepladsen meget tør, så vi måtte vande pladsen to gange dagligt for ikke at få hvirvlet for meget støv med rundt, fortæller Lina Jensen.
Selve renoveringen var forbeholdt det indvendige. Facade, vinduer og tag står, som det hele tiden har stået. Rumfordelingen er ændret lidt, der er bygget en lift i sidebygningen, døre er skiftet, der er nye gulve, og der er blevet pudset og malet samt helt nye el- og ventilationsanlæg.
Med fokus på det indvendige i renoveringen, betyder det også, at de forskellige bygninger har forskellig arkitektonisk identitet med både teglskaller og saddeltag som særidentitet og gamle, sprossede vinduer i Slottet mod nye store specialdesignede vinduespartier med siddenicher i tilbygningen. Her med trærammer og zinkkassetter og tagpap på taget.